2017-01-12 09:25:04

Tradicionalni božićni formacijski susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Dan prije početka "drugog polugodišta", u srijedu 11. siječnja, u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Požegi,  održan je susret svih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije i članova Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Požeškoj biskupiji. Na susretu je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević. Program je započeo molitvom koju je predvodio Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole požeške biskupije, koji je nazočnima predstavio dnevni red.

Nazočnima se obratio potom biskup Antun, izrazivši najprije radost zbog ovog susreta, rekavši da »kad god se učitelji nađu zajedno, onda je na jednom mjestu na neki način zgusnuta sva duhovna snaga koju oni nose, sav njihov žar, žrtva i ljubav što je ulažu u mlade ljude koji su im povjereni u školi«. Zahvaljujući im za to poručio im je da najviše što mogu učiniti jedni za druge i za učenike jest »posvetiti sebe jedni drugima«, rekavši da time čine ono isto što je za čovjeka učinio Isus Krist čije je »poučavanje bilo tek popratno djelo onome što je on, vjeran Ocu, cjelovito činio za čovjeka«.

Uslijedilo je predavanje dr. Snježane Mališa, profesorice na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, pod naslovom »Kristova pedagogija«. Istaknula je kako u Kristu svi prosvjetni djelatnici mogu imati prvoga uzora - što zbog predanosti u pristupu onima koji su mu dani, a zasigurno i zbog svoje žrtve radi drugih u vjeri da takvima nesavršenima (ribari, carinici…) povjeri svoju Crkvu. Upravo tako su i nama povjerena nečija djeca s ciljem da ih formiramo u cjelovite osobe, a to je nemoguće - poručila je prof. Mališa, ako i sami ne ulažemo u svoj razvoj, u svoj re-odgoj kojim možemo postati još vjerodostojniji sustvaratelji.  

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija o specifičnostima svake katoličke škole koje su iznijeli sami ravnatelji. Susret je nastavljen euharistijskom pobožnošću klanjanja pred Presvetim u crkvi sv. Lovre, a završio domjenkom u blagovaonici Katoličke osnovne škole u Požegi.


Katolička osnovna škola u Požegi