2016-12-13 13:11:29

STOP OVISNOSTIMA

U sklopu međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca, učenici 8. razreda naše škole, u suradnji sa stručnom službom škole, održali su predavanje na temu „Pijanstvo kod mladih“ tijekom kojeg su pustili i kratki film pod nazivom Alkohol, pijanstvo i mladi. U današnje vrijeme, dobna granica kada djeca i  mladi započinju s konzumiranjem alkoholnih pića i cigareta je vrlo niska te oni postaju ugrožena skupina već između 10. - 12. godine života. Stoga je važno kroz izlaganje i informiranje jasno istaknuti štetne posljedice na njihov razvoj, odrastanje, zdravlje, ekonomski status, socijalni položaj i perspektivu životu.

Osim predavanja, učenici su izradili i plakate o raznim vrstama ovisnosti, a sve u cilju prevencije i prepoznavanja rizika povezanih s uporabom sredstava ovisnosti i ovisničkim ponašanjima. Ovakvim aktivnostima, koje pomažu djeci da mogu procijeniti korisnost i štetnost određenog ponašanja i zadovoljenja trenutne ugode, nastojalo se potaknuti učenike na svjesnost rizika kojima se izlažu započnu li korištenje takvih sredstava, kao i pomoći  im da se lakše odupiru okolinskim utjecajima i znatiželji.

Nadalje, stručna služba škole nastojala je ukazati kako je mladost razdoblje života u kojem se budi čvrsta želja za orginalnošću, težnja za novim i ispunjenim životom i važno je pružiti informacije mladima kako na pravi način rasti, razvijati se i ostvarivati se kao bića u punini.


Katolička osnovna škola u Požegi