2016-09-28 11:28:39

INTEGRIRANOM NASTAVOM I RADIONICAMA I OVE GODINE OBILJEŽILI EUROPSKI DAN JEZIKA

Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi već nekoliko godina zaredom obilježavaju Europski dan jezika koji se diljem Europe slavi 26.rujna. Integrirana nastava pokazala se kao vrlo uspješan način obilježavanja datuma poput ovoga, kada se međukurikularno povezuje više predmeta oko iste teme. Cilj je poučiti učenike jezičnoj raznolikosti, multikulturalnosti, kulturi i civilizaciji različitih naroda, analizirati materinji jezik s apekta utjecaja stranih jezika, i povrh svega, naučiti se uvažavanju i toleranciji kojih u današnjem svijetu sve češće nedostaje. 

Integrirana nastava provodi se u tjednu od 26.do 30.rujna, a aktivnosti kojima učenici putuju kroz različite države i upoznaju različite narode raznolike su, iako se većina njih temelji na jezicima.

Pod satovima engleskog jezika  u sklopu redovne nastave učenici šestih razreda zabavljaju se brzalicama, a na nastavi njemačkog jezika upoznaju se s varijantama njemačkog. Sedmaši na nastavi engleskog jezika rade varijante engleskog jezika. Osmi razredi, sukladno svom uzrastu, bave se istraživačkim radom. U nastavi hrvatskog jezika s prof. Romanom Thur, engleskog jezika s prof. Dunjom Šaro-Vojvodić i njemačkog jezika s prof. Jelenom Vidović učenici proučavaju tuđice u materinjem jeziku. Za nastavu engleskog jezika čitaju dnevnu tiskovinu i pronalaze anglizme, za njemački jezik germanizme, a na nastavi hrvatskog jezika radom u skupinama to sve proširuju na ostale –izme(turcizme, grecizme, latinizme, barbarizme, srbizme,internacionalizme...), proučavaju tuđice u nazivima hrane i anglizme u medijima i jeziku mladih.

Ipak, najzanimljiviji dio su radionice koje su se  održale u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima na kojima su učenici proputovali sedam država: Veliku Britaniju, Njemačku, Japan, Italiju, Francusku, Grčku i Rusiju. Veliko iznenađenje učenicima bila je naša gošća gospođa Akiko Nishimoto Damjanović koja je učenicima držala radionicu o Japanu pokazujući im kako se radi origami, pokušala  ih naučiti jesti štapićima, poučiti japanskom pismu,te ostalim kulturološkim sadržajima.

Nešto materijala smo dobili od veleposlanstva Japana. Ostale radionice držali su naši učitelji Ivana Mance Veliku Britaniju, Josipa Petriška Njemačku, vlč. Krunoslav Siroglavić Italiju, Nada Lodeta Grčku, Jelena Vidović Francusku i Dunja Šaro-Vojvodić Rusiju. Sve predradnje odradile su prof. Mirna Puđa u nastavi likovne kulture gdje su učenici crtali zastave i prof. Davorka Olić Mikić čiji su geografi pripremili prezentacije o svakoj zemlji za početak svake radionice. Bilo je učenja, igre, pjesme, poneki  zalogajčić, smijeha, a malo i plesa.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI


Katolička osnovna škola u Požegi