2016-09-05 11:50:12

Formacijski susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Redoviti susret formacije svih djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji održao se 3. rujna u Dvorani blaženog Alojzija Stepinca predavanjem na temu Učitelji, učenici, roditelji, dok je duhovni dio susreta nastavljen u crkvi sv. Lovre. Okupljene djelatnike četiriju katoličkih škola naše Biskupije najprije je pozdravio predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević koji je i predmolio zajedničku molitvu časoslova. Potom je prisutne upoznao s programom susreta te najavio predavačice u prvom dijelu programa, a to su djelatnice upravo naših škola – psihologica u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, Ana Matković, psihologica u katoličkim školama u Virovitici, Maja Ivanković, te pedagogica također u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, Draženka Rotim.

Budući da su predavačice stručni suradnici u našim školama, održale su predavanje na temu „Učitelji, učenici, roditelji“ koja je najbliskija njihovom pozivu, a neposredno je vezana i za svakodnevnu učiteljsku praksu. Predavačice su svaka iz svoje perspektive predstavile neke od češćih situacija u kojima se učitelji susreću u nastavnom procesu, tj. suradnji s učenicima, ali i njihovim roditeljima. Predstavljeni su i neki od modela pristupa kako učeniku tako i roditelju, i to kroz prizmu učitelja kao moderatora toga procesa.

U drugome dijelu programa prisutnima se pridružio i msgr. Škvorčević, a Predstojnik ureda najprije je podsjetio da se u ovoj školskoj godini slave dvije obljetnice – deseta godišnjica naših gimnazija i dvadeseta obljetnica osnutka naše biskupije. Tom prigodom pozvao je ravnatelje i djelatnike gimnazija da te obljetnice što kvalitetnije osmisle i dostojno obilježe. S tim u vezi predstavio je i biskupijsko hodočašće u Rim na koje su pozvani svi djelatnici, ali i roditelji djece koja polaze naše škole. Predstojnik je potom pozdravio oca biskupa i predao mu riječ.

Biskup Antun najprije je pozdravio prisutne a potom ih upoznao i s događajem koji se paralelno odvijao s njihovim, a to je dodjela mandata vjeroučiteljima naše biskupije. Istaknuo je kako nam je zajednička prisutnost u školama u kojima onda, umreženi, širimo prisutnost Crkve. Potom je prenio pozdrave pape Franje s kojim se imao priliku susresti na audijenciji 24. kolovoza, za vrijeme maturalnog hodočašća učenika naših gimnazija. Papa je pozdravio ne samo prisutne maturante, već je i svoj apostolski blagoslov zazvao i na sve one koji polaze i djeluju u našim školama.

Susret je završen klanjanjem pred Presvetim u crkvi sv. Lovre koje su pripremili i animirali vjeroučitelji u našim školama, a potom prigodnim domjenkom u prostorijama Katoličke osnovne škole koji su i ovaj puta pripremili naši vrijedni kuhari.


Katolička osnovna škola u Požegi