2016-04-19 12:50:27

I ove godine predali novac za školovanje siromašnih prijatelja u Beninu

Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi u nazočnosti ravnatelja vlč. Želimira Žuljevića te učiteljica nižih razreda, uručili su 19. travnja časnoj sestri Jacinti Petrović, koja vodi kuću Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u selu Malawi u Beninu, novčani prilog za školovanje četrnaestero djece u afričkoj državi Benin, jednoj od najsiromašnijih u svijetu. 

Na početku programa prisutnima se u školskoj blagovaonici obratio i pozdravio gošću ravnatelj vlč. Želimir Žuljević, nakon kojega su vođenje programa preuzele članice novinarske družine, učenice Leonarda Zelenika, Lucija Morvaj i Dora Marija Marić.

Najprije su rekle nešto više o siromašnom Beninu i sastavu njegova stanovništva te upoznali prisutne s ekonomskim, gospodarskim i demografskim podatcima. Potom su prisutne podsjetile da su u sedam godina djelovanja Katoličke osnovne škole u Požegi učenici prikupili 40.000,00 kuna i time svojim siromašnim prijateljima iz Benina omogućili školovanje i jedan topli obrok dnevno, pri čemu su pokazali socijalnu osjetljivost i radost pomaganja. U suradnji s redovnicama Družbe Marijine sestre od Čudotvorne medaljice, koje djeluju u Beninu, svaki je razred dobio ime jednog učenika, njegovu fotografiju i osnovne podatke. Dolaskom generacija novih učenika, svaki se razred uključuje u spomenuti projekt. Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi je zbog toga Grad Požega ove godine dodijelio Povelju humanosti.

Potom su predstavnici svakog razreda predalni novac sestri Jacinti koja je vidno ganuta velikim dječjim srcima, iskreno zahvalila djeci istaknuvši kako čine veliku stvar za siromašne Benince.


Katolička osnovna škola u Požegi