2016-03-22 10:55:31

Na Cvjetnicu proslavili zaštitnika Škole sv. Josipa

Učenici, njihovi roditelji te djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi sva događanja prigodom Dana škole završili su svečanom procesijom i misom Muke Gospodnje na Cvjetnicu u Katedrali. Misno slavlje predvodio je biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s predstojnikom Ureda za katoličke škole Požeške biskupije preč. Ivicom Žuljevićem, kancelarom preč. Josipom Krpeljevićem te svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova.

Prije procesije pred crkvom sv. Lovre biskup je pozdravio sve prisutne, napose učenike Katoličke osnovne škole u Požegi te im čestitao njihov dan riječima - Pozdravljam sve vas koji ste se s grančicama u ruci, otvorena i radosna srca, okupili ispred požeške drevne crkve sv. Lovre, i koji ste nam se sa svojih bolesničkih kreveta, ili iz drugih stanja nemoći pridružili putem televizijskog prijenosa.  Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u našoj Katedrali želimo se spomenuti Isusova ulaska u Jeruzalem prije njegove muke i smrti, te postati dionicima otajstva njegova prijelaza iz smrti u život. Poznato vam je da je po želji sv. Ivana Pavla II. Cvjetnica ujedno Dan mladih. Radujem se što na ovom slavlju sudjeluju brojna djeca iz požeške Katoličke škole koja je jučer, na svetkovnu sv. Josipa proslavila Dan škole, te naši mladi, napose iz požeške Katoličke gimnazije.

Biskup se tijekom misnog slavlja obratio djeci - Drago mi je što ste jaki i to zbog toga jer volite Isusa, pa mu i svojom žrtvom svjedočite koliko ste mu blizu. Zahvaljujem vam za vaše sudjelovanje, za ljepotu koju ste unijeli u ovo slavlje na različite načine: kroz molitvu, pjesmu i kroz narodne nošnje. Međutim, odlazeći s ovoga slavlja želio bih vas i sve nas podsjetiti kako je simpatičnost i ljepota zaista nešto što učimo od Isusa, i kao što je on bio za nas do kraja, su-trpio s nama, te mi nismo prepušteni patnji i smrti, tako i mi trebamo biti jedni za druge, napose za slabe, bolesne, stare i siromašne«.

Pozvao ih je da s ovoga slavlja svojim kućama ponesu blagoslovljene maslinove grančice, stave ih na vidljivo mjesto, da se tijekom Svetog tjedna svakog dana podsjete na Isusa Krista i s njime sjedine.


Katolička osnovna škola u Požegi