2016-02-15 09:25:53

Čovječe, spomeni se da si prah!

Na Čistu srijedu, 10. veljače, izaslanik biskupa Antuna Škvorčevića preč. Josip Krpeljević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi. U koncelebraciji je bio predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije preč. Ivica Žuljević, ravnatelj Katoliče osnovne škole vlč. Želimir Žuljević te vjeroučitelji vlč. Krunoslav Siroglavić i vlč. Marijan Pavelić.

Na početku misnog slavlja preč. Krpeljević  protumačio je  kako Pepelnicom započinje korizma koja nas podsjeća na Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji povezan s napastovanjem đavla, gdje je on očitovao svoju veličinu i vjernost Očevu poslanju.

Nakon homilije, uvodeći u obred pepeljenja prečasni je kazao mladima da nas prah koji si posipamo po glavi podsjeća na našu nemoć pred prolaznošću i smrtnošću, ali nas ujedno i poziva da živimo životom kako ne bi postali samo prah nego kako bi zaslužili vječni život u zajedništvu s našim Ocem. Pepeo ujedno svjedoči vjeru koliko smo jaki u Isusu Kristu koji je pobijedio našu smrt.

Pri svršetku slavlja prisutna djeca i mladi izmolili su molitvu  pape Franje za godinu milosrđa, a školski zbor Katoličke osnovne škole, koji je i animirao pjevanje na cijeloj misi, zapjevao je geslo: „Milosrdni kao Otac!“ Prečasni Krpeljević  potom je zahvalio svima za sabrano srce kojim su slavili početak korizme i zazvao Božji blagoslov na sve ono što će tijekom toga vremena nastojati činiti, pozivajući ih da svoju vjernost Bogu svjedoče na svakom koraku te da kroz korizmeno vrijeme smanje izlaske na bučna mjesta i tako pokažu svoje suosjećanje i ljubav prema Kristovoj muci i Križu.


Katolička osnovna škola u Požegi