2016-01-28 11:28:47

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Na dan 27. siječnja kada cijeli svijet obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta,  i učenici viših razreda  naše škole obilježili su prigodnim programom  Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Učenici  povijesne grupe pod vodstvom nastavnice povijesti Davorke Olić Mikić izradili su prezentaciju o holokaustu i Auschwitzu. Te na taj način upoznali ostale učenike sa nastankom i značenjem pojmova holokaust,  antisemitizam, geto, kristalna noć, konačno rješenje židovskog pitanja pa do koncentracijski logori i logori smrti.  Poseban naglasak učenici su stavili na najstrašniji od svih logora smrti - Auschwitz-Birkenau.  Stravično mjesto mučenja, poniženja, patnje  i ubijanja milijuna Židova, Roma, Poljaka i dr. za vrijeme nacističke vlasti u Njemačkoj.  Auschwitz je  danas muzej u kojem su uz barake,  plinske komore, krematorije izložene i brojne osobne stvari logoraša kao i tone ženske kose,  koje nas stalno i jezivo  podsjećaju  i upozoravaju  na najveću tragediju čovječanstva 20. st.

Učenici su također  pročitali i najdojmljivije ulomke iz Dnevnika najpoznatije židovske djevojčice koja je umrla u logoru, Anne Frank. Osim Anne, Dnevnik je pisala i djevojčica Eva Haynes, čije su ulomke na engleskom jeziku pročitali učenici sedmih razreda, a koje je uvježbala nastavnica engleskog jezika Dunja Šaro Vojvodić.

Obilježavanju su se  pridružili i učenici literarne grupe nastavnice Romane Thur, pročitavši pjesmu četrnaestogodišnjeg dječaka Avrama Kopelowitza - „San“  koji nikada nije postao java, jer je dječak ubijen u plinskoj komori u Auschwitzu.

A školski zbor pod vodstvom nastavnice Ljube Šolić izveo je na početku i na kraju programa dvije prigodne pjesme.

Na ovaj način učimo da se nikada ne zaboravi istina o holokaustu, ali i o važnosti mira, pravednosti, tolerancije i  nenasilja kako se velika tragedija nikada više ne bi ponovila.

                                                                                 Davorka Olić Mikić, prof.


Katolička osnovna škola u Požegi