2016-01-11 13:37:00

Tradicionalni božićni blagoslov Škole

Kako se u božićno vrijeme obavlja blagoslov obitelji i domova, a prigodom završetka praznika i ponovnog početka nastave, Katoličku osnovnu školu u Požegi posjetio je otac biskup dr. Antun Škvorčević u pratnji tajnika vlč. Krunoslava Jurakovića. Svi su se učenici i djelatnici okupili u sportskoj dvorani gdje su, zajedno sa svojim prijateljima iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti  s kojima dijele prostorije, primili Božji blagoslov.

Biskup je u blagoslovu progovorio o miru koji u svakome od nas proizlazi iz Isusa Krista. – Kad se dogodi nutarnji sklad mene sa mnom samim i sa stvarnošću oko mene, onda se događa mir tj. punina. Taj mir kao punina života nije moje djelo, mir je stanje tvoga i moga duha pa sam ja pun u onome čime sam ispunjen u svome duhu odnosno srcu. – naglasio je biskup. Otac biskup je potom izgovorio pjesmu koju je rado pjevao u svojoj mladosti: „To je mir kao rijeka, to je radost kao izvor, to je ljubav kao more, to si Ti kao sunce“, te je pozvao učenike da mole da i u njima teče takva rijeka koja nosi mir.

Na završetku susreta biskup je progovorio o vodi i rekao - Voda je čudesno Božje stvorenje koje ima moć pokrenuti život. Blagoslovljena voda nas podsjeća na snagu Isusova duha koja je ušla u naše živote po krštenju. Otkad nas je dotaknula krsna voda, ona u nama pokreće Isusov život, a  tamjan, odnosno kađenje podsjeća nas da smo po krštenju postali hram prisutnosti Božje. Na koncu je na sve zazvao Božji blagoslov i poželio puno uspjeha u školskim nastojanjima u novoj godini.

Blagoslov je pjevajući animirao školski zbor Katoličke osnovne škole pod vodstvom profesorice Ljube Šolić, a ulomak iz Evanđelja pročitao je vjeroučitelj vlč. Krunoslav Siroglavić.


Katolička osnovna škola u Požegi