2016-01-08 09:26:03

Radionica izrade dječjih igračaka od prirodnih materijala

Nakon ugodnog  posjeta Domu umirovljenika Velika koga smo pohodili na samom početku prosinca i o čemu  smo već pisali, jučer, 7. siječnja, u našoj je školi održana radionica izrade dječjih igračaka od prirodnih materijala. Sve je to nastavak projekta o igračkama kojeg je pokrenula naša škola putem e-twinninga pod nazivom Children's toys: yesterday, today, tomorrow, a vodi ga profesorica engleskoga jezika Dunja Šaro-Vojvodić.

U posjet nam je došla i radionicu održala časna sestra Samuela Premužić, članica Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba, koja je nadaleko poznata po izradi božićnih jaslica i božićnog nakita od prirodnih materijala.  Sestra Samuela se ovime bavi već dugi niz godina.  Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovito sudjeluje i vodi božićne radionice u Centrima za kulturu u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu. Zahvaljujući istoj suradnji djela su joj izlagana u Zagrebu, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castelu, Sutriu, Veroni. Veliko umijeće sestre Samuele istaknuto je na prestižnoj jasličarskoj smotri „100 Presepi“ („100 jaslica“) u Rimu, a posebno mjesto zauzeo je Betlehem „Anđeoska štalica“, izložena u Vatikanu, u dvorani Pavao VI. (u dvorani za audijencije 2002.).  Sudjelovala je u mnogim radio i televizijskim emisijama. Ove je godine jaslice izradila za Ured predsjednice RH  što ju je, kako nam je otkrila, posebno veselilo.

Radionica u našoj školi sastojala se od dva dijela i sudionici su radili u dvije grupe. Prvu su grupu sačinjavali naši učenici petog, šestog i sedmog razreda. Njima se pridružilo i nekoliko učenika  OŠ Antuna Kanižlića, a u drugoj grupi su učestvovali učitelji naše škole, te učitelji s Kanižlićeve škole.  Na radionici naučili smo izrađivati ovčicu od prirodne neprerađene vune. Sestra je pokazivala i objašnjavala način izrade i vještim je rukama u tren savijala žicu za kostur, oblagala papirom za podlogu tijela, omatala perušinom za njušku i kopita, oblagala vunom kako bismo dobili konačni oblik naših ovčica, te od sjemena lana nalijepila oči i usta. Sudionici su strpljivo slijedili upute i lagano uobličavali ovčicu.

Vrijedne su ruke napravile gotovo čitavo stado. Sestra je bila prilično zadovoljna svojim učenicima. Sati su prolazili brzo i na kraju smo se dogovorili kako bismo časnu još jednom željeli ugostiti, možda početkom sljedeće školske godine, kako bi nam pokazala izradu figurica od perušine za naše jaslice. Sestri smo neizmjerno zahvalni za današnji posjet i odvojeno vrijeme. Sljedeći susret s nestrpljenjem očekujemo.


Katolička osnovna škola u Požegi