2015-12-01 09:14:40

Zornicom u novosagrađenoj školskoj kapelici krenuli ususret novorođenom Spasitelju

Na blagdan sv. Andrije Apostola, 30. studenog, požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu s predstojnikom Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivicom Žuljevićem, ravnateljem Katoličke osnovne škole Želimirom Žuljevićem te vjeroučiteljima Marijanom Pavelićem i Krunoslavom Siroglavićem, predvodio je za sve djelatnike požeških katoličkih škola prvu misu zornicu u novoizgrađenoj kapeli Odgojno-obrazovnog centra u Požegi te ju je tom prigodom blagoslovio.

Biskup je u pozdravu podsjetio da se u došašću na poseban način zaustavljamo pred činjenicom da je čovjek biće budnosti i iščekivanja. Zapitao je nazočne za što su u svojoj svakodnevici budni dubinom svoga bića i do kuda sežu njihova iščekivanja. Kazao je da blagoslivljamo kapelu koja treba služiti djelatnicima i učenicima Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi za njegovanje sabranosti srca pred Isusom Kristom, kako bi bili ljudi iskustva njegove prisutnosti, bili budni na mjeru njegovih nada i iščekivali ono što dolazi iz njegovih mogućnosti.

U homiliji biskup je na temelju evanđeoskog ulomka o pozivu Petra i Andrije upozorio na čudesnu činjenicu, da je današnje zajedništvo upožeškoj školskoj kapeli počelo kad je Isus pozvao prvu dvojicu apostola, Petra i Andriju, koje se potom brojčano povećavalo, te snagom njegova Duha raslo i opstalo tijekom dvije tisuće godina kao njegovo djelo – sve do nas. Istaknuo je da se Isusov snažan pogled i poziv na nasljedovanje dogodio za svakog od nas u svetom krštenju i kako je tu izabranost potrebno svjedočiti vlastitom suradnjom s njime i nepokolebljivom vjernošću kako je to učinio sv. Andrija i toliki nakon njega. Spomenuo je da ime Andrija korijenski znači „muževan“ i da se to svojstvo ne odnosi na tjelesnost nego duhovnu snagu u Isusu Kristu koja se očituje u vjeri.

Otac biskup je ukazao nazočnima da se nisu slučajno opredijelili biti djelatnicima katoličke škole, da su u dnu svoje odluke bili pokrenuti snagom Isusova Duha, koji ih je uvjerio kako je smisleno biti dionicima odgojno-obrazovnog sustava u kojem je središte čovjek po Isusovu modelu. Zahvalio im je za taj korak i potaknuo da budu vjerni svome pozivu te mladim ljudima pomažu sebe razumjeti u Božjem svjetlu, izgrađivati se po Isusovim načelima te u novoj kapeli trajno podržavati živim stanje koje je u njima ostvario Isusov Duh.


Katolička osnovna škola u Požegi