2015-11-19 12:25:45

VUKOVAR - GRAD HEROJ

"...iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR...

Stoji grad - VUKOVAR..."

Ovim je stihovima završila prekrasna priredba, održana 18. studenoga u Dvorani sv. Terezije Avilske, kojom su učenici Katoličke osnovne škole u Požegi na svoj dječji, ali nadasve ozbiljan način prepun emocija iskazali jedno veliko hvala Vukovaru za žrtvu koju je podnio za slobodu cijele nam Hrvatske. 

Priredbi su nazočili uz naše učenike i prijatelji iz Katoličke gimnazije u Požegi, a program se sastojao od nekoliko dijelova. Literarno-recitatorska grupa pod vodstvom profesorice Romane Thür izrecitirala je nekoliko prigodnih pjesama i kratkih priča od kojih su posebno dojmljive bile one Siniše Glavaševića, novinara ubijenog na Ovčari 1991.

Učenički zbor pod vodstvom profesorice Ljube Šolić, osim spomenute pjesme Vukovar, izveo je još i pjesme Vezak vezla Hrvativca mlada, Nema roda do mog roda i Jedna je Hrvatska. Posebno je bila dojmljiva točka povjesne grupe pod vodstvom Davorke Olić-Mikić koja je provela kronološki prisutne kroz povijest Vukovara s posebnim osvrtom i empatijom na ratne devedesete.

Priredba nije bila jedino odavanje počasti vukovarskoj žrtvi. Naime, učenici nižih razreda su izrađivali likovne radove na tu temu, molili su se za žrtve rata i palili su svijeće u razredima, na hodniku i ispred Škole te u Vukovarskoj ulici. I učenici produženog boravka su već tradicionalno pod vodstvom svojih učiteljica posjetili u poslijepodnevnim satima Vukovarsku ulicu gdje su također zapalili lampione u znak sjećanja na sve što se dogodilo Vukovaru i Vukovarcima, a zapalili su i lampion kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

I učenici produženog boravka su već tradicionalno pod vodstvom svojih učiteljica posjetili u poslijepodnevnim satima Vukovarsku ulicu gdje su također zapalili lampione u znak sjećanja na sve što se dogodilo Vukovaru i Vukovarcima, a zapalili su i lampion kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 


Katolička osnovna škola u Požegi