2015-10-30 11:52:59

Trećaši na terenskoj nastavi u Pakracu i Lipiku

U srijedu, 28. listopada 2015. godine učenici trećih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi bili su u Lipiku i Pakracu. Cilj ove terenske nastave je bio upoznati se za svojim zavičajem te upoznati izgled i posebnosti zavičajne regije, uočiti tipičnost naselja u zavičajnoj regiji, prikupljati, istraživati i usustavljivati nove podatke i obavijesti o zavičajnoj regiji, nabrojiti tipične biljke i životinje zavičaja.

 

Na terenskoj nastavi ukopno je bilo 43 učenika, učiteljice trećih razreda Anita Rašić i Josipa Petriška Jugovac te profesorica kemije Mirna Ivanko i majka učenice Rebeke Marušić, Ivana Marušić.

Dan smo započeli okupljanjem u školi i zajedničkim doručkom u 8:00h. Polazak autobusom je bio u 8:30h ispred OŠ Antuna Kanižlića. Zajedničko putovanje smo započeli molitvom te dogovorom o radu na terenskoj nastavi. Učenicima su dobili nastavne listiće na koje su upisivali sve što su zapažali o zavičaju (biljke, životinje, imena gradova, sela, rijeka).

U Lipik smo stigli u 9:40h te prvo posjetili voćarstvo Frutarija. Tamo smo mogli vidjeli cijeli pogon obrade jabuke, njeno pakiranje te proizvode od jabuke. Uz stručno vodstvo obišli smo cijeli pogon te vidjeli strojeve koji peru, čiste, suše, odvajaju  i pakiraju jabuke u kutije za prodaju. Tako pakirane jabuke se viličarem prevoze i slažu u spremište gdje se na određenim temperaturama čuvaju. Svatko je uzeo po jabuku koju je želio. Vidjeli smo i veliku hladnjaču za pohranu jabuka. Također smo vidjeli kako se radi sok od jabuke te kako se pakira. Saznali smo da se u voćarstvu Frutariji rade sokovi ne samo od jabuke nego i od trešnje i cikle te smo imali priliku degustirati fin i zdrav sok od jabuke.

Lijepo smo se zahvalili na obilasku te naš put nastavili prema Državnoj ergeli Lipik gdje smo stigli u 10:55h. Obišli smo i saznali smo da je Državnu ergelu Lipik osnovao grof  Izidor pl. Janković 1843.g. i od tada datira uzgoj i selekcija konja lipicanske pasmine. Nakon razgledanja imali smo priliku za jahanje gdje je red bio poprilično dug, a zadovoljstvo veliko.

U 12:05h krenuli smo prema Pakracu. U 12:15h stigli smo u Pakrac i posjetili crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje nas je dočekao i proveo crkvom vlč. Mario Rašić. Zajedno smo se pomolili i saznali nešto više o crkvi.

U 12:45h stigli smo do Muzeja grada Pakraca te uz stručno vodstvo naučili više o povijesti grada Pakraca. Muzej je osnovan 2009. godine. Nakon razgledanja muzeja uputili smo se prema autobusu te smo stigli u Požegu u 14:00h. Na povratku smo riješili nastavni listić o temama s kojim smo se upoznali.


Katolička osnovna škola u Požegi