2015-09-29 13:39:46

INTEGRIRANIM TJEDNOM OBILJEŽEN EUROPSKI DAN JEZIKA

Od 21. do 25. rujna učenici sedmih razreda naše škole imali su čitavu paletu aktivnosti. Činilo se kao da je cijeli tjedan 'pretumban' na različite načine! Iz više su predmeta i uz različite aktivnosti obilježili Europski dan jezika koji se diljem Europe obilježava 26. rujna. Proslavili smo jezičnu raznolikost, naučili ponešto o multikulturalnosti, te shvatili važnost učenja stranih jezika, kulture i različitih civilizacija. Pogledajte kako smo to sve napravili.

 

Pod nastavom hrvatskog jezika, sedmaši su, s učiteljicom Romanom Thur, upoznali se s književnostima Francuske i Rusije i njihovim najznačajnijim književnicima.

Pod nastavom engleskog jezika učenici sedmih razreda su, uz pomoć učiteljice Dunje Šaro-Vojvodić, učili ruski jezik i rusko pismo. Bilo je zanimljivo čuti ruski jezik i uočiti slične ili iste riječi, a najviše tegoba zadalo je rusko ćirilično pismo!  Unatoč tomu, učenici su vrlo rado učili pisati svoje ime i prezime, izgovarati ga na 'ruski način', naučiti brojiti na ruskom, te vrlo brzo savladali osnovnu frazeologiju prilikom susreta s osobom:  Dobar dan! Doviđenja! Kako se zoveš? Kako se prezivaš? Hvala! Dobro! Učenici šestih razreda 'lomili' su svoj jezik različitim tongue twisterima, a petaši su pjevali Bratec Martin ili Brother John na hrvatskom, engleskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku. Cijeli je posao završio uređivanjem velikog panoa u učionici stranog jezika.

Pod nastavom njemačkog jezika s učiteljicom Jelenom Jurković učili su francuski jezik.

Pod nastavom geografije kod učiteljice Davorke Olić Mikić učenici su dobili zadatke istražiti i napraviti plakate i PPT prezentaciju na temu  skupine naroda koji žive u Europi,  službeni jezici u pojedinim državama, te  koje države imaju više službenih jezika. Također su izradili plakat o zastupljenosti pojedinih religija  u državama Europe, kao i koja se pisma najviše koriste u Europi.

Na kraju su učenici u paru pisali što prvo pomisle pri spomenu imena pojedinih europskih država, učenici su izrazili zanimljive ideje o pojedinim državama, a bilo je i puno  smiješnih asocijacija. (kao npr. Propao si ko Grčka.J)

Spretne noge sedmaša zaplesala su engleski valcer na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture pod stručnim vodstvom učitelja Marka Vujnovića.

U nastavi biologije kod nastavnice Sanje Kerner učenici su se upoznali s europskim biolozima Darwinom, Pasteurom i Leeuwenhoekom.

Pišu profesorice Dunja Šaro-Vojvodić i Davorka Olić-Mikić


Katolička osnovna škola u Požegi