2015-04-20 11:15:08

Dora Marija Marić sudjelovala na državnom natjecanju mladih tehničara

Na 57. državnom natjecanju mladih tehničara koje je održano od 8. do 10. travnja u Primoštenu po prvi puta sudjelovala je i učenica naše škole Dora Marija Marić zajedno sa svojim mentorom, profesorom tehničke kulture Ivanom Šarićem. Dora Marija pravo sudjelovanja na državnom natjecanju izborila je na županijskom natjecanju koje se održalo u Pakracu i gdje je osvojila prvo mjesto u kategoriji šestih razreda iz područja graditeljstva.

-Natjecanje se sastojalo od tri djela, od pisanog djela u kojem se provjeravalo znanje tehničkog odgoja iz šestog razreda, izrade praktičnog rada i prezentacije toga rada. Iz pisanog djela osvojila sam 28 od 30 bodova. Praktični rad je bio jako težak i zahtjevan jer se radilo s lukom i pilicama, bušilicom i skalpelom  iz šperploče i balze, odnosno mekanog drveta . Naime, tek smo dvanaest dana prije natjecanja saznali da ćemo raditi iz tih materijala i s lukom kojeg do tada nisam ni vidjela. Na županijskim natjecanjima se radi s kartonom koji je već ocrtan i koje samo treba izrezati, savinuti i lijepiti - objasnila je Dora Marija.

Prvo se, kaže, krenulo u potragu za balzom koja se u Požegi ne može ni kupiti. Mama ju je uspjela nabaviti u Zagrebu, a šperploču je nabavio prof. Šarić dok je ostali pribor pribavila škola. Onda je počela potraga za lukom i pilicama. Ivica Nitraj, prof. tehničke kulture u školi u Kaptolu posudio joj je luk i pilice te pokazao kako se s njome radi i izrezuje, a prof. Šarić dodatno je s njome prošao tehničko crtanje te prenošenje tehničkog crteža na materijal.

-Za vježbanje sam, nažalost, imala malo vremena. A kada sam na natjecanju vidjela nacrte i da se hidrocentrala sastoji od 20 crteža koje treba prenijeti na drvo i izrezati, mislila sam da to nikada neću moći napraviti jer tako nešto složeno nikada ni približno nisam radila. Taj rad se izrađivao uz pauze gotovo cijeli dan. Za njega sam dobila 35 od 50 bodova. Idući dan smo imali prezentaciju radova za što sam dobila 17 od 20 bodova. Bilo je teško, ali s obzirom na sve, zadovoljna sam postignutim 15. od 21. mjesta. Drago mi je što sam imala prilike sudjelovati na natjecanju i družiti se sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske. Bilo je to jako lijepo iskustvo - istaknula je na kraju Dora te se zahvalila svima koji su joj pomagali, posebno prof. Nitraju i prof. Šariću.

-Natjecanje je kratko trajalo pa je stoga djeci bilo dosta naporno, ali su svi postigli pozamašne rezultate. Zadovoljni smo postignutim uspjehom i vjerujem da će ovo Dori, ali i ostalima biti poticaj za daljnji rad i napredovanje - na koncu je zaključio profesor Ivan Šarić.

Piše: Dora Marija Marić, 6.b


Katolička osnovna škola u Požegi