2015-04-17 10:52:59

Posjet trećaša manifestaciji „U svijetu bajki Ivane Brlić – Mažuranić“

U srijedu, 15. travnja 2015. godine trećaši naše škole, uz pratnju učiteljica Barbare Šipura i Ivane Čuljak,  uputili su se u Slavonski Brod na dječju književnu i kulturnu  manifestaciju „U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić“ koja svake godine traje tjedan dana. Za taj tjedan se kaže da su brođanski ključevi u "dječjim rukama".

Manifestacija se već tradicionalno održava svake godine na dan rođenja najveće hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, 18. travnja, po kojoj je ova manifestacija dobila i ime.

Naš izlet započeo je razgledom Tvrđave Brod, jedinstvenog monumentalnog primjera vojne arhitekture iz 18.st., kojeg je sagradila Austrija kao veliku utvrdu za obranu od Turaka. Za ulazak u Tvrđavu predsjednici naših razreda dobili su  propusnicu- putovnicu vojnog komuniteta Brod za 3. A i 3. B razred. Tu je započeo naš čarobni povijesno – scenski spektakl. Na ulazu su nas dočekali carica Marija Terezija i barun Trenk na konju, posjetili smo i kovačnicu, tamnicu, ljekarnu, bolnicu, … Otkrili smo i da su među nama izvrsni kovači željeza i kosači trave.

Nakon zanimljive posjete Tvrđavi Brod prošetali smo do Koncertno kazališne dvorane Ivane Brlić Mažuranić ispred koje nas je dočekao jedan od likova ove poznate dječje spisateljice- Regoč. U prepunoj dvorani uživali smo u plesnoj predstavi Slavuj u kojoj  se plesnim pokretima ispričala priča o kineskom caru i njegovoj ljubavi prema voljenom slavuju.

Završetak naše izvanučioničke nastave ostavili smo za šetnju obalom rijeke Save do franjevačkog samostana i crkve Presvetog Trojstva. Ondje smo imali prilike vidjeti  i scenski doživjeti lik i djelo Dragutina Tadijanovića koji je boravio u franjevačkom samostanu od 1920. do 1921. godine kao đak petog razreda gimnazije gdje je ujedno i napisao svoje prve pjesme.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI

                                                                                 Piše učiteljica Ivana Čuljak


Katolička osnovna škola u Požegi