2015-03-30 11:31:56

Maslinovim grančicama i cvijećem pozdravili Gospodina

Već tradicionalno učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi bili su sudionici procesije i središnjeg misnog slavlja na Cvjetnicu odnosno Nedjelju muke Gospodnje. Tako su s maslinovim grančicama i raznim cvijećem pozdravili dragog Isusa i hodali u procesiji od crkve sv. Lovre do požeške katedrale gdje je misno slavlje predvodio otac biskup Antun Škvorčević u koncelbraciji sa svećenicima stolnog Kaptola.

 

Nakon svečanog pjevanog navještaja Isusove muke, biskup je u kratkoj homiliji rekao kako nam evanđelist Marko prikazuje Isusa poniznog, poniženog, šutljivog, osuđenog na smrt. Istaknuo je da je teški scenarij bio razlogom da su Isusa svi napustili, ali da se dogodio obrat kad je rimski vojnik nakon Isusove smrti posvjedočio: „Uistinu ovaj bijaše Sin Božji“! Biskup je kazao kako je taj stranac prepoznao ljepotu ljubavi koja je progovorila u mučnini Isusova umiranja za nas i da ga je ona privela k vjeri, te da pod križem s njime započinje zajedništvo vjere koje se zove Crkva i traje dvije tisuće godina te je na čudesan način uključilo i nas u Hrvatskoj i Požegi. Izrazio je zahvalnost Isusu Kristu za dar vjere primljen pod križem i zamolio da nam pomogne nositi naše vlastite križeve združene s njegovim.   Pozvao je nazočne da se sjedine sa satnikom te ispovjede vjeru zajedničkim poklikom:„Uistinu, ti si Sin Božji“!

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je vjernicima, napose djeci kazao da blagoslovljene grančice ponesu svojim kućama i  istaknu na prikladnom mjestu kako bi ih one podsjećale na današnje slavlje, na Isusovo djelo ljubavi na križu te na njihov odgovor vjernosti i poštovanja prema njemu. Pozvao ih je da to očituju i svojim  sudjelovanjem na svim obredima Velikog tjedna i na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega.


Katolička osnovna škola u Požegi