2015-03-18 10:32:00

Započeli slavlje Dana škole sa svetom Terezijom

U sklopu obilježavanja Dana škole i blagdana Svetoga Josipa učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole, zajedno s brojnim vjernicima, dočekali su  relikvije sv. Terezije Avilske – neraspadnuto stopalo desne noge i njezin hodočasnički štap, 17. ožujka u požeškoj katedrali . U svečanoj procesiji u kojoj su bili i naši učenici, moći su unesene u Katedralu, a nakon pozdrava župnika Ivice Žuljevića slijedio je program u kojem je pored katedralnog zbora pod vodstvom mo. Alena Kopunovića Legetina  sudjelovao i Dječji zbor Katoličke osnovne škole pod vodstvom profesorice glazbe Ljube Šolić, zatim učenici iste  škole, svećenički aspiranti iz požeškog Kolegija, te članovi hodočasničkog tima „Puta svjetla“.

Karmelićanin Dražen Marija Vargašević ukratko je predstavio značenje i cilj hodočašća „Puta svjetla“. Podsjetio je da se u Požegi dogodio poseban i jedinstven milosni događaj. Naime, požeška crkva sv. Terezije Avilske nakon uzdignuća na čast Katedrale i njezinog preuređenja dobila je moći ove obnoviteljice karmelskog reda tako da je taj susret njezinih zemnih ostataka bio za njezine štovatelje neprocjenjivo duhovno blago. Nakon što je objasnio značenje relikvije svetaca o. Vargašević je o cilju puta kazao da je ovaj “Put“ znak nade u duhovni rast i u preobrazbu naše duše i cijelog bića slici Kristovoj i da je to uloga karizme svete Terezije već petsto godina. Koordinatorica puta svjetla Amaya Alvarez Benfele koja je s relikvijom svete Terezije prošla više od trideset zemalja svijeta posvjedočila je kako ju je ovo hodočašće na poseban način duhovno obogatilo. Profesor Ivica Bedeničić ukratko je predstavio život prve crkvene naučiteljice, a zatim je kolegijaš David Dubočanac predstavio njezinu duhovnu baštinu

Proslava Dana škole nastavljena je idućeg jutra, 18. ožujka euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima i đakonima grada Požege te karmelićanima koji su dopratili relikvije. Pozdravljajući sve prisutne, biskup  je podsjetio da se za deset dana, idućega 28. ožujka navršava petsto godina od rođenja sv. Terezije Avilske i izrazio radost što Požeška biskupija ima čast u svojoj katedrali biti dionicom „Puta svjetla“ po moćima sv. Terezije Avilske. Na poseban način pozdravio je učenike Katoličke gimnazije čija je zaštitnica sv. Terezija Avilske te učenike Katoličke osnovne škole, koji su se dan uoči svetkovine sv. Josipa, zaštitnika njihove škole, pridružili euharistijskom slavlju u čast sv. Terezije koja je mnoge svoje teške životne situacije povjeravala upravo tom svecu, kojem je pripisala i čudesno ozdravljenje nakon trogodišnje nepokretnosti. Pozdrav dobrodošlice biskup je uputio i prisutnim karmelićanima, napose provincijalu Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa u Zagrebu o. Srećku Rimcu te o. Ivánu de Jesus, predstavniku karmelske obitelji iz Avile. Pjevanjem gesla Godine sv. Terezije Avilske „Samo je Bog dostatan“ prisutni vjernici oraspoložili su svoje srce za sudjelovanje u svetom slavlju te na poziv biskupa Antuna ispitali svoju nutrinu kako bi srce oslobodili od svega  što priječi zajedništvo s Bogom.

Pri svršetku euharistijskog slavlja prisutni vjernicu su pred relikvijama sv. Terezije Avilske, predvođeni biskupom Antunom izrekli molitvu u kojoj su povjerili cijelu Biskupiju njezinu moćnom zagovoru, te potom zapjevali geslo „Samo je Bog dostatan“. Biskup je  još jednom zamolio sv. Tereziju da svojim zagovorom bdije nad vjernicima grada Požege i Požeške biskupije da nikada ne odlutaju s puta srca te ostanu vjerni Isusu Kristu. Najavio je da će se Požeška biskupija idućega 28. ožujka, na 500. obljetnicu rođenja sv. Terezije pridružiti papi Franji i karmelskoj obitelji u molitvi za mir u svijetu, da će na tu nakanu napose moliti mladi navečer u Katedrali za vrijeme svoga redovitog klanjanja. Zahvaljujući svima, osobito pratnji Terezijinih relikvija na sudjelovanju u svetom slavlju, na sve je zazvao  Božji blagoslov.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI


Katolička osnovna škola u Požegi