2015-02-23 08:44:32

PREDAVANJE U III. A RAZREDU:

„BENEDIKTINSKA OPATIJA SV. MIHOVILA NA RUDINI“, arheologinja Mirela Pavličić (Gradski muzej u Požegi)

Bogato kulturno – povijesno značenje za požeški kraj i okolicu svakako su poznate kamene konzole ili „rudinske glave“ iz 13.st.  pronađene 80 – ih godina  20. st.  na kamenim ostacima crkve sv. Mihovila u Rudinama na Psunju.

Učenici III.a razreda u petak su  imali priliku čuti zanimljivo predavanje  o poznatim Rudinama i još poznatijim “rudinskim glavama“. Arheologinja Mirela Pavličić iz Gradskog muzeja u Požegi objasnila je da su rudinske glave ukrašavale crkvu sv. Mihovila, a pronađene su  u arheološkim istraživanjima s vanjske strane apside. Većina, odnosno 17 glava poklonjeno je muzeju, dok je jedna u prvatnom vlasništvu i jedna u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Učenici su doznali i što prikazuju, što se s njima događalo, kako su poprimile današnji oblik i još mnogo zanimljivih podataka....Na kraju su arheologinju „zasuli“ mnoštvom pitanja kako bi što više naučili i saznali o bogatom kulturno – povijesnom nasljeđu sa obronaka Psunja, a arheologinja im je poklonila plakat sa rudinskim glavama.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI


Katolička osnovna škola u Požegi