2015-02-19 09:07:32

Obratite se i vjerujte Evanđelju

Na Čistu srijedu, 18. veljače, biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi. U koncelebraciji bio je predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije vlč. Ivica Žuljević, ravnatelji spomenutih škola vlč. Želimir Žuljević i vlč. Robert Mokri te svećenici djelatni u župi sv. Terezije Avilske i središnjim biskupijskim ustanovama.

Pozdravljajući učenike, biskup je protumačio kako Pepelnicom započinje korizma koja nas podsjeća na Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji povezan s napastovanjem Zloga, gdje je on očitovao svoje posvemašnje opredjeljenje vjernosti Očevu poslanju. Rekao je kako korizmu ne smijemo shvatiti kao nešto što se odnosi na druge.  Istaknuo je da dolazak na slavlje u Katedralu doziva učenicima u svijest da je to vrijeme darovano svakome pojedinom od njih kako bi provjerio sebe u vlastitom nutarnjem životu, opredjeljenjima za Boga i osobnu izgradnju, da ne postanu žrtve inercije i sebičnosti  koja razara. Pozvao ih je da se u ovom slavlju raspolože za korizmeni hod učvršćivanja svoga životnog opredjeljenja s Bogom.

Biskup je u homiliji ponajprije pojasnio učenicima razlog zbog kojeg su napustili svoje školske klupe i došli na slavlje Čiste srijede u Katedralu. Rekao je da je izgradnja kršćanske kulture posebnost katoličkih škola, a ona se sastoji u tome da učenici uz usvajanje znanja - kao i u drugim školama - imaju i programe u kojima nastoje otvarati svoja srca Bogu kako bi on po služenju Crkve u njihova mladenačka bića unio svoje svjetlo i smisao, ugradio u njihove savjesti snagu svoga Duha, te se izgrađivali u cjelovite osobe znanja, srca i poštenja. Kazao je da je njihovo sudjelovanje na slavlju početka korizme sastavni dio odgojno-obrazovnog projekta katoličke škole. Ukazao je na ljepotu mladenačke slobode kad se ona nađe u razgovoru sa svojim Bogom, u njemu otkriva istinu o sebi i opredjeljuje se po njoj živjeti.

Nakon homilije, uvodeći u obred pepeljenja biskup je kazao mladima da nas prah koji si posipamo po glavi podsjeća na našu nemoć pred prolaznošću i smrtnošću i ujedno svjedoči vjeru koliko smo jaki u Isusu Kristu koji je pobijedio našu smrt.

Pri svršetku slavlja prisutna djeca i mladi uputili su molitvu  sv. Tereziji Avilskoj, a školski zbor Katoličke osnovne škole, koji je i animirao pjevanje na cijeloj misi, zapjevao je geslo: „Samo je Bog dostatan!“ Biskup je potom zahvalio svima za sabrano srce kojim su slavili početak korizme i zazvao Božji blagoslov na sve ono što će tijekom toga vremena nastojati činiti, pozivajući ih da svoju vjernost Bogu svjedoče napose sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi. 

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI


Katolička osnovna škola u Požegi