2015-02-10 08:51:57

Blagoslov Dvorane sv. Terezije Avilske

''Ova građevina ima svoju svrhu tek po nama''

Nakon višemjesečne restauracije Dvorane svete Terezije Avilske, sinoć je konačno ugledala svjetlo dana te zablistala u najljepšem sjaju pred mnoštvom uzvanika. Otvorenje dvorane uzveličao je preuzvišeni otac biskup Antun Škvorčević koji je u svojoj posveti naglasio da je ova dvorana namijenjena susretima vjernika i drugih građana u nastojanju da bolje upoznaju Božji naum o čovjeku i za njega svjedoče svojom riječju i životom.

Nakon uvodnoga prikaza tijeka izgradnje dvorane koji je predstavio voditelj izgradnje vlč. Ivica Žuljević, biskup je blagoslovio dvoranu i poželio svima koji će u njoj boraviti da budu ispunjeni Božjom mudrošću i mirom a po zagovoru sv. Terezije Avilske. Također je potaknuo da dok bude blagoslivljao dvoranu da se prisjetimo svoga krštenja i čiji smo po vodi krštenja postali, te poželio da nas ona napuni duhom svoje svetosti. Biskup je izrazio hvalu svima što su sudjelovali na ovome dragom i svečanom činu blagoslova dvorane, a posebno za pozornost srca koju smo tom prilikom iskazali. Završne riječi bile su riječi blagoslova i nad ovim zdanjem i nad svima koji će u njega ulaziti.

Sinoćnji program vodio je uvaženi profesor Katoličke gimnazije Ivica Bedeničić koji zahvalio Bogu na providnosti koja nam je dodijelila ovaj prekrasni biser, ali isto tako i dar biskupove osobe, odnosno njegove ustrajnosti da u svemu što zamisli to i ostvari. Zahvalio je Ocu biskupu što je tako duboko zaorao našu slavonsku hrvatsku njivu i što zajedno s njim možemo biti sjeme jedne bolje Hrvatske, privlačnije i izazovnije Crkve. Naglasio je i da ova građevina ima svoju svrhu tek po nama ako uistinu želimo da nam prostor bude ispunjen raznim životnim sadržajima koje ćemo prihvatiti kao izazov, i da nam ovaj prostor odzvanja mudrošću i pobožnošću, upitima, kritikama, smijehom i pljeskom. Za kraj je poručio: „Neka ovaj prostor ima okus života!“

Drugi dio sinoćnjega programa započeo je ''Svjetlom u Krašiću'', scenskim prikazom koji prati razgovor u kućnom zatvoru kardinala Alojzija Stepinca i župnika Josipa Franekovića. Prikaz života blaženog Alojzija Stepinca izveli su učenici Katoličke gimnazije Petar Petrović i Petar Marčinović u suradnji sa zborom Katoličke osnovne škole pod ravnanjem gospođe Ljube Šolić. Program je završio izvedbom nekoliko pjesama požeškoga katedralnog zbora.

Napisala Maria Franjić


Katolička osnovna škola u Požegi