2015-01-27 13:26:28

Obilježili dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan prije 70 godina sovjetska vojska oslobodila je 7500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u logoru smrti Auschwitz-Birkenau u Oświęcimu u Poljskoj. Za preživjele u logoru bio je to kraj mučenja, poniženja, patnje i ubijanja.

Učenici petih i šestih razreda naše škole obilježili su na nastavi  povijesti Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Učenici  povijesne grupe pod vodstvom nastavnice povijesti Davorke Olić Mikić izradili su i izložili  pano na  temu holokaust  i ljudska patnja, te pogledali  dokumentarni film „Posljednji let Petra Ginza“, o dječaku koji je do svoje 14. godine živio s roditeljima i sestrom u Pragu, te napisao pet romana i sastavio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine stvorio je više od 150 crteža i slika, bio urednik tajnoga časopisa u logoru Theresienstadt (Terezin) i  napisao brojne kratke priče. Ušao u plinsku komoru u Auschwitzu.

Na satu povijesti učenici su pogledali prezentaciju o stradavanju Židova i drugih etničkih skupina za vrijeme nacističke vlasti u Njemačkoj, upoznali s se s pojmovima antisemitizam, geto, genocid te razlozima zbog kojih se u svijetu održava Dan sjećanja na holokaust. Pročitali najdojmljivije ulomke iz Dnevnika najpoznatije židovske djevojčice koja je umrla u logoru, Anne Frank.

Na ovaj način učimo da se nikada ne zaboravi istina o holokaustu, ali i o važnosti mira, pravednosti, tolerancije i  nenasilja kako se velika tragedija više nikada ne bi ponovila.


Katolička osnovna škola u Požegi