2015-01-11 17:41:22

FORMACIJSKO-DUHOVNI SUSRET DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA POŽEŠKE BISKUPIJE

Ured za katoličke škole Požeške biskupije i ove je godine na svršetku božićnog ferja, organizirao 10. siječnja redoviti godišnji formacijsko-duhovni susret profesora, učitelja i djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije. Susret je održan u prostorijama Odgojno-obrazovnog centra u Požegi. Na početku je Ivica Žuljević, predstojnik Ureda, pozdravio biskupa Antuna Škvorčevića, Vladimira Grudena, gosta predavača,  ravnatelje katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici Roberta Mokrog i Marija Voronjeckog, ravnatelja Katoličke osnovne škole u Požegi Želimira Žuljevića te sve djelatnike spomenutih škola.

Potom je biskup Škvorčević uputio nazočnima novogodišnju čestitku, izrazio radost zbog ponovnog susreta svih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije i progovorio o značenju Isusova rođenja za njihov osobni život i odgojno-obrazovno djelovanje.  Podsjetio je kako postoje različita polazišta s kojih nastojimo živjeti čovjeka i da je u suvremenom društvu prisutna u tom pogledu određena pomutnja. Kazao je da nam i ovogodišnji Božić svjedoči kako nam je naš Bog želio biti tako blizu da je jednostavno postao konkretnim čovjekom, rodio se kao siromašno dijete u betlehemskoj štalici. U njem smo susreli očovječenog Boga. Pripomenuo je da s druge strane evanđelist u prikazu Isusova rođenja  bilježi kako kod ljudi postoji težnja postati bogovima te istovremeno dok se Sin Božji rađa u Betlehemu kao čovjek, jedan car nazvan je Augustus, postaje božanskim,  popisuje pučanstvo svega svijeta da izmjeri svoju moć. Biskup je istaknuo kako je ljudski pokušaj biti bogom velika varka,  da on može biti sretan samo ako postane čovjekom u što punijem smislu, i da mu je u tom nastojanju Isus Krist, Bog postao čovjekom najizvrsnije polazište, jer ga uvodi u potpuno ostvarenje njegova čovještva putem dioništva na božanskoj naravi, u zajedništvu Božje ljubavi. Ohrabrio je školske djelatnike da imaju Isusa Krista kao polazište svoga osobnog života i pomognu mladim ljudima u školi da i sami idu tim putem.

Nakon biskupovih riječi, predstojnik Ureda ukratko je predstavio gosta predavača Vladimira Grudena iz Zagreba koji je potom progovorio na temu odgoja. Bilo je to svojevrsno svjedočanstvo iskusnog predavača o jedinoj ispravnoj, isplativoj i vrijednoj investiciji, ulaganju u sama sebe. Zatim je protumačio beskrajnu dubinu koja se nalazi u svima nama, a u kojoj možemo pronaći odgovore na egzistencijalna pitanja jer se  u njoj susrećemo s Bogom.  Kazao je kako je za liječenje, a tako i za učenje važna osoba koja liječi odnosno poučava, a ne metoda tj. teorija ili način na koji bi se isto trebalo odvijati. Cilj profesora je zainteresirati dijete da zavoli neki predmet, a ne da učeniku pri samoj pomisli na neki predmet ili profesora «padne mrak na oči». Pojasnio je kako je lijenost među smrtnim grijesima jer se po njoj očituje nevoljkost da promijenimo svoje mane kojih smo itekako svjesni, ali kojih se zbog raznih sebičnih motiva ne želimo odreći. Profesor Gruden je govorio i o različitim vrstama ljubavi, čovjekovim nevjerojatnim potencijalima, cjeloživotnom učenju, o nelogičnosti logike, o tome da se svakako u školsku zajednicu moraju uključiti roditelji te o pozitivnom egoizmu. Na koncu je zaključio da je on samo prosječan čovjek koji zavirivanjem u svoju dušu, u bezdan koji svako od nas nosi u sebi, osluškuje Boga i pronalazi odgovore na pitanja koje prenosi svojim slušateljima, odnosno sugovornicima.

Slijedio je odmor a nakon toga program je nastavljen izlaganjem domaćeg profesora Ivana Bedeničića koji je prisutnima predstavio i pobliže objasnio Odredbe Hrvatske biskupske konferencije o katoličkim školama u Republici Hrvatskoj koje su dane ad experimentum  17. listopada 2013. godine. Profesor Bedeničić je stavio naglasak na to da je katolička škola živa Crkva, zatim istaknuo važnost odgojno-obrazovnog projekta u školi i odgojno-obrazovne zajednice te istaknuo specifičnosti katoličkih škola koje za model imaju Isusa Krista ističući evanđeoske vrijednosti u odgoju i obrazovanju učenika.

Svi su se potom uputili u katedralu sv. Terezije Avilske gdje su vjeroučitelji Mario Večerić i Anto Ivić te profesorica Nada Lodeta predvodili molitvu. Pomogli su nazočnima da Bogu povjere svoje molitve, čežnje, strahove i vapaje, ali i zahvale Svevišnjemu za sve dobro kojim nas obdaruje. Završili su molitvom sv. Tereziji Avilskoj, koja se moli u svim župama Požeške biskupije u Godini sv. Terezije prigodom njezine 500. obljetnice rođenja. Susret je nastavljen zajedničkim objedom i druženjem u Domu pape Ivana Pavla II.


Katolička osnovna škola u Požegi