2014-11-13 12:46:07

Predavanje „Zdrava hrana“

12.11.2014. u našoj školi održano je predavanje o zdravoj hrani za roditelje i ostale zainteresirane  o ovoj temi. Ravnatelj Želimir Žuljević pozdravio je nazočne predstavivši  predavače  Hrvoja Štajduhara koji se bavi ekološkim uzgojem hrane i Indiru Mihalj, angažiranu vrtlaricu u školskom Vrtu Božje ljubavi. 

G. Štajduhar govorio je o tome što zdrava hrana nije i kako ju je teško pronaći u našem uobičajenom tempu života . Nabavljajući hranu u velikim centrima gdje sve vrvi namirnicama zaslađenim velikim količinama šećera ili umjetnih sladila koja su još štetnija od štetnog šećera, rafiniranim namirnicama s kojih su sklonjeni svi vrijedni sastojci, hrane pune aditiva, umjetnih boja, hrane uzgojene na konvencionalan način tretirane svim mogućim pesticidima, herbicidima i ostalim otrovnim tvarima, GMO hrane i prerađene hrane „obogaćene“ hormonima, streoidima itd.

Gđa Mihalj govorila je o alternativi takvoj hrani spominjući i naš školski vrt gdje se u živoj stvarnosti vidi kako se može s malo truda i puno ljubavi uzgojiti hranu zdravu, cjelovitu i ukusnu. Hrana uzgojena organski daje energetski  uravnotežene obroke koji nas čine zdravima i poletnima. Važan čimbenik našeg zdravlja je i detoksikacija organizma koja se postiže uzdržavanjem od neke hrane, čajevima, sokovima i pojedinim biljkama, npr. čičokom.

Pa kako se onda hraniti u današnje vrijeme gdje je sve servirano na način primamljiv za jedenje očima, okusima umjetno stvorenim na koje smo svi naviknuti već od najranijeg djetinjstva, hranom koja nas ne hrani nego truje…? Teško pitanje, ali odgovora na sreću za to ima. Postoje  još uvijek i oni koji uzgajaju hranu na starinski način, odnosno bez tretiranja i „ubijanja“ hrane. Cjelovite žitarice koje nisu ogoljene do srži i uzgojene ekološki  kao što je PŠENICA, PIR, JEČAM, RAŽ, ZOB I KUKURUZ, HELJDA, PROSO,CJELOVITA  RIŽA itd.. Povrće netretirano, svih boja, okusa, oblika i veličina.. ( Živi primjer u našem vrtu ) Sladila kao što je sve popularnija stevia, suho voće, datulje,sladić, med.. Meso životinja uzgojenih prirodnom, netretiranom hranom. Sve je više takvih proizvođača  hrane i to u našoj neposrednoj okolini. Samo se trebamo okrenuti na drugu stranu i potražiti ih.

Tako su brojni posjetioci na predavanju imali priliku kušati delicije pripremljene od cjelovitih i zdravih namirnica ; slane i slatke  ( integralna peciva i pogačice, domaća palenta sa sjemenkama, namaz od graha i sjemenki, namaz od leće, namaz od slanutka, čičoka, zdravi mafini, kolač od višnje i prosa, kolačići od bundeve, grickalice od sjemenki i sušenog voća ), a isto tako i prirodne sokove od stare sorte jabuka, te domaćeg grožđa zaslađenog  medom, našla se tu i čičoka za čišćenje organizma, a naš predavač Hrvoje na licu mjesta spravljao nam je zdravi napitak u blenderu od zelenog lisnatog povrća s čajem  ljekovitih trava, bananom i jabukama. Bilo je poučno, zdravo i fino.

Piše pedagogica Draženka Rotim


Katolička osnovna škola u Požegi