2017-06-20 12:20:29

SVETOM MISOM ZAHVALILI ZA SVO DOBRO KOJE SMO PRIMILI TIJEKOM NASTAVNE GODINE

Na završetku školske godine, 14. lipnja u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske slavljena je sveta misa zahvalnica za sve učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Misu je predvodio preč. Josip Krpeljević, generalni vikar, a s njime su koncelebrirali: Karlo Prpić, rektor požeškog Kolegija te Marijan Pavelić i Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelji u spomenutim školama. Uvodeći u misno slavlje generalni vikar je podsjetio nazočne učenike i djelatnike požeških katoličkih škola da riječ »euharistija«, kojom često nazivamo svetu misu, upravo znači »zahvaljivanje« te ih potaknuo da u svojim srcima stvore raspoloženje zahvalnosti Bogu i svima onima koji su im tijekom ove školske godine bili dobri. 

U homiliji je - na temelju evanđeoskog ulomka, u kojem Isus autoritetom božanskog Učitelja potiče ljude da jedni druge poučavaju Božjim zapovijedima i u njima ih utvrđuju - ustvrdio kako nijedan čovjek ne može samome sebi dati sposobnost poučavanja, nego da je prima kao nezasluženi dar od drugih ljudi, a u konačnici od Boga.

Naglasivši da je Bog u nas ljude usadio potrebu da jedni na druge prenosimo znanja i vještine, pozvao je učenike da danas zahvale ponajprije Bogu, a onda i svojim profesorima, nastavnici i odgojiteljima za primljena dobročinstva tijekom ove školske godine, a njihove nastavnike, profesore i odgojitelje potaknuo je da i nadalje nesebično poučavaju mlade naraštaje ne samo školskom znanju, nego da ih odgajaju u evanđeoskoj mudrosti života. Na koncu misnog slavlja svi su sudionici zajedno izmolili molitvu Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa i otpjevali himan »Tebe Boga hvalimo«.

Preč. Krpeljević zahvalio je svim sudionicima slavlja za njihovu molitvu i pjesmu, osobito zboru Katoličke osnovne škola, koji je pod vodstvom učiteljice Ljube Šolić predvodio pjevanje. Poručio je učenicima da na uspjehe koje su postigli ove školske godine budu ponosni, a da neuspjehe što prije zaborave te im poželio duge, tople i blagoslovljene ljetne praznike.


Katolička osnovna škola u Požegi