2017-03-15 09:45:22

Zbor razveselio Hrvate u dijaspori

Tijekom ove školske godine Katolička osnovna škola u Požegi i Kulturno umjetničko društvo "Požeška dolina", započeli su međusobnu suradnju projektom "Hrvatska u srcu", čiji je cilj promicati kulturnu nematerijalnu i vjersku baštinu Požeške doline kroz glazbu, ples, dramski prikaz te literarni i vjerski izričaj Hrvatima u inozemstvu.
Tako je dio našega velikoga zbora gostovao protekloga vikenda u Hrvatskom domu Wels u Austriji, gdje se okuplja mnoštvo Hrvata.

Učenici su se u petak upoznali sa svojim domaćinima te smjestili po obiteljima. Dok su u subotu krenuli u razgled Welsa i okolice. Prva stranica bila im je Opatija Kremsmünster- benediktinski samostan u mjestu Kremsmünsteru.


Dok je navečer, naš zbor pod vodstvom svoje profesorice, Ljube Šolić, izveo niz duhovnih i domoljubnih pjesama te ispunio srca prisutnih radošću i toplinom. Nakon toga je slijedio program Kulturno umjetničkoga društva „Požeška dolina“. U nedjelju je naš ravnatelj, vlč. Želimir Žuljević vodio euharistijsko slavlje u crkvi sv. Stjepana na kojem se okupio nama iznenađujuće velik broj Hrvata, koje je ponovno, na svetoj misi, pjesmom uveselio i raznježio naš zbor.

Bio to jedan prekrasan vikend koji ćemo svi dugo pamtiti te završiti njegov opis uz pomoć riječi našega ravnatelja: - Otvoreno srce te iskrena i topla gostoljubivost naših domaćina, kao i fra Vjekoslava Lazića, dušobrižnika naših Hrvata u Gornjoj Austriji te Stipe Matanova, predsjednika Hrvatskog Doma Wels, ostat će zabilježena u našim srcima. Stoga im neizmjerno zahvaljujemo, kao i svim sponzorima koji su nam omogućili realizaciju navedenog projekta. Neka ih sve prati Božji blagoslov i ljubav prema bližnjima, a nama neka se otvori nova mogućnost daljnje realizacije (pro)nošenja komadića Lijepe naše dragim nam Hrvatima u inozemstvu – rekao je vlč. Želimir Žuljević.


Katolička osnovna škola u Požegi