2017-03-03 11:04:16

Obratite se i vjerujte Evanđelju!

Na Čistu srijedu iliti Pepelnicu, 1. ožujka, učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi, zajedno sa svojim prijateljima iz požeške Katoličke gimnazije, sudjelovali su na svetoj misi i obredu pepeljenja u katedrali sv. Terezije Avilske. Svetu misu je vodio biskupov izaslanik, generalni vikar Biskupskog ordinarijata preč. Josip Krpeljević koji je na početku pozdravio sve prisutne, a napose djecu i učenike, u biskupovo, ali i svoje osobno ime. U koncelebraciji su bili predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević, ravnatelj naše škole vlč. Želimir Žuljević te prefekt Kolegija vlč. Marijan Pavelić.

Predvoditelj slavlja na početku je objasnio da će se ova euharistija nešto razlikovati od uobičajenih  jer je u nju uključen obred pepeljenja, kada svećenik posipajući vjernike pepelom po glavi, poziva iste da se obrate i povjeruju Evanđelju.

U homiliji je prečasni Krpeljević pojasnio značenje riječi korizma koja dolazi iz grčkog jezika, a na hrvatski bi se najbolje prevela riječju četrdesetnica. Riječ je o vremenu u kojem kršćani poste, mole i pripremaju kako bi budni dočekali Uskrs. To je vrijeme spomena na Isusov čestrdesetodnevni boravak u pustinji kojeg je provo u postu i molitvi s neprestanim iskušenjima od strane nečastivog. Završavajući homiliju pozvao je nazočne, osobito djecu i mlade, da svoju solidarnost s Kristom patnikom tijekom korizmenog vremena posvjedoče svojom spremnošću na žrtvu, a osobito time što će se suzdržavati od bučnih slavlja i glasne muzike. Potom su nazočni sabrano i pobožno pristupili obredu pepeljenja.

Na koncu misnog slavlja prečasni je zahvalio nazočnim vjernicima, osobito učenicima katoličkih škola na sudjelovanju u ovom misnom slavlju i na njihov korizmeni hod zazvao Božji blagoslov.

Misna čitanja na ovom slavlju čitale su naše učiteljice Barbara Mikulić i Monika Kir Petričević, a naši su učenici pod ravnanjem prof. Ljube Šolić animirali pjevani dio mise.


Katolička osnovna škola u Požegi