2017-02-28 11:52:00

Projekt STOP NASILJU!

U sklopu ovogodišnjeg projekta STOP NASILJU! kojega provode učiteljice Ivana Čuljak i Ivana Mance održane su zanimljive radionice za učenike nižih razreda. Na zanimljiv i djeci pristupačan način učiteljice su učenicima približile pojam nasilja među vršnjacima, na koji način ga sve možemo spriječiti ili zaobići, kako se s njime nositi, kome se obratiti. Nasilnim ponašanjem među djecom može se označiti ono ponašanje djeteta koje ima za cilj povrijediti i nanijeti bol (fizičku i/ili psihičku) drugom djetetu koje to pokušava izbjeći. 

Kroz zanimljive radionice Razderano srce, Volim - ne volim, Životinjska fantazija, Zašto me odbacuju učenici su shvatili kako nasilno ponašanje nije rješenje već razgovorom, pregovorima, suradnjom i kompromisom trebamo pronaći zajedničko rješenje sukoba.

Za učenike viših razreda održano je predavanje pod nazivom Budi cool, ne budi bully. Predavač ovog korisnog i zanimljivog predavanja bio je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, pojam je za svaku komunikacijsku aktivnost računalnom tehnologijom, koja se može smatrati štetnom, kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Jedan od popularnih oblika nasilja nad djecom, koji donosi moderno doba tehnologije, je i nasilje putem mobilnih telefona. Ono uključuje bilo kakav oblik poruke zbog koje se dijete osjeća neugodno ili mu se tako prijeti - može biti tekstualna, videoporuka, fotografija, poziv - odnosno bilo kakva višestruko slana poruka kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu djetetu. 

 Dr. Vukoja naglasio je kako je u svakodnevnoj komunikaciji, pa tako i onoj putem računala ili mobitela  važno zapamtiti jedno vrlo važno pravilo- ne činiti ono što ne želimo da drugi nama čine.


Katolička osnovna škola u Požegi