2017-02-28 11:21:00

Osmaši u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

Učenici osmih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi, u pratnji svojih razrednica Romane Thur i Ljube Šolić te ravnatelja vlč. Želimira Žuljevića, u petak, 24. veljače, posjetili su, nakon nastave, Osijek i tamošnje Hrvatsko narodno kazalište, gdje su prema nastavnom planu i programu pogledali poznatu hrvatsku operu "Nikola Šubić Zrinski".

Iako je ovo većini bio prvi susret s operom, pokazali su zrelost i puna 3 sata strpljivo pratili što se zbiva na pozornici. Tako su po prvi puta mogli u potpunosti doživjeti ljepotu kombinacije vokalnog i dramskog izričaja, ali i naučiti ponešto, ne samo o operi, nego i o slavnoj hrvatskoj prošlosti.

Naime, opera "Nikola Šubić Zrinski" autora Ivana pl. Zajca zacijelo je najpopularnije hrvatsko glazbeno scensko djelo. Oznaku narodnog djela zavrijedilo je povijesnim konotacijama te mu i zbog toga pripada aura umjetničke tvorevine za sva vremena. O strogo glazbenoj vrijednosti toga djela, odnosno o nekim manjkavostima libreta, mnogi su povjesničari glazbe, muzikolozi i kritičari rekli svoje. Zrinjski je, međutim, prošao mnoge kušnje vremena, estetičkih i inih prosudbi, te uspio prebroditi negativne ocjene izrečene glazbenom i pjesničkom tekstu. Danas mu, međutim, više ne treba obrana. Djelo govori samo za sebe. Praizvedba Zrinjskog (libreto Hugo Badalić) bila je  4. studenog 1876. u Zagrebu u tadašnjem Narodnom kazalištu. Dirigirao je sam autor.


Katolička osnovna škola u Požegi