preskoči na sadržaj

Tribina za roditelje: "Komunikacija u obitelji"

U Dvorani sv. Terezije Avilske 15. prosinca 2016., održano je predavanje na temu „Komunikacija u obitelji“. Predavanje namijenjeno roditeljima organizirali su Katolička osnovna škola i biskupijski obiteljski centar „Pro vita et familia“.  Voditeljica centra Ana Matković naglasila je kako je obitelj prirodna i spontana škola djeteta u kojoj se razvijaju osjećaji, bogati emocionalni život i oplemenjuju odnosi. Ukazala je kako se, osobito u obitelji, ne komunicira samo riječima, već cijelim bićem u punini naših odnosa.


Mnogi nesporazumi i problemi u obitelji nastaju upravo zbog neprimjerene komunikacije, odnosno zato što istu stvarnost gledamo na različit način. Uspješno komunicirati u obitelji znači spustiti se na razinu druge osobe, povezati se s drugima, jednostavno utkati se u drugu osobu, a to je vještina koju treba usavršavati i učiti cijeli život.

Doc. dr. sc. Katarina Aladrović-Slovaček, viša asistentica Katedre za hrvatski jezik i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ukazala je na važnost neverbalne komunikacije u prenošenju poruke. Prema istraživanjima 65% socijalnog značenja nose neverbalne poruke, odnosno naši pokreti, mimika lica, boja glasa, dodir i sl. Naglasila je kako se u mnogim obiteljima previše nekvalitetno, a premalo kvalitetno razgovara, a sukobi između roditelja i djece obično su oko jednostavnih stvari kao što je obavljanje svakodnevnih obaveza. Najčešće pogreške roditelja prema adolescentima su pretjerano zaštićivanje, kritiziranje te projiciranje vlastitih strahova i nesigurnosti. Kako bi se smanjili sukobi između roditelja i djeteta,  za roditelje i njihovo bolje razumijevanje djeteta važno je poznavanje zakonitosti osjećajnog života i cjelokupnog razvoja osobe na svim njenim razinama. Roditelje se poučilo kako razgovarati s djecom, uz naglasak na uvažavanju i prihvaćanju djetetova iskustva te aktivnom slušanju. Potaknulo se roditelje na stvaranje boljeg komunikacijskog ozračja u obitelji kako bi obitelj bila ljepše mjesto za življenje. Ako to možemo – hoćemo li? i Ima li što važnije od toga? – pitanja su koja su stavljena roditeljima na promišljanje i kojima je završeno izlaganje.  

Na kraju predavanja ravnatelj Katoličke osnovne škole, ujedno sudac i preslušatelj pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja Želimir Žuljević, kroz pitanja o komunikaciji među supružnicima, potaknuo je sudionike predavanja na pravilnu komunikaciju i međusobno, a sudionici su ukazali na potrebu predavanja na temu komunikacije među supružnicima.


Priloženi dokumenti:
Komunikacija_u_obitelji.pptx (11.35 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 16. 12. 2016.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju