preskoči na sadržaj

Proslavili blagdan bl. Alojzija Stepinca

Na Pepelnicu, 10. veljače  biskup Antun Škvorčević predvodio je u crkvi sv. Lovre misno slavlje početka korizme, na kojem se spomenuo bl. Alojzija Stepinca, drugoga zaštitnika iste crkve i Požeške biskupije. S biskupom su koncelebrirali kanonici Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova te iz župa Katedralnog arhiđakonata na čelu s arhiđakonom Josipom Klarićem te požeškim dekanom Jozom Jurićem, kaptolačkim Mariom Sanićem, i pleterničkim Antunom Ćorkovićem. 


U uvodu misnog slavlja biskup Antun je rekao: »Danas na Čistu srijedu ili Pepelnicu započinje sveto korizmeno vrijeme u Godini milosrđa. Okupili smo se u crkvi sv. Lovre na 56. obljetnicu smrti svete uspomene zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i na jednu od postaja u devetnici Gospi Lurdskoj. Sabire se večeras na ovom slavlju više duhovnih silnica koje želimo usvojiti otvorenim srcem, zahvaljujući Bogu za sve darove, osobito za dar bl. Alojzija Stepinca, moleći da nas Bog ove korizme, po zagovoru Isusove Majke i našega Blaženika, obilnije obdari svojim svjetlom, napose svojim milosrđem, očitovanim i ostvarenim za nas u Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ovo slavlje traži od nas da mu pristupimo otvorenim i čistim srcem, što ćemo posebno očitovati nakon homilije blagoslovom pepela i njegovim posipanjem po našim glavama kao znak skrušenosti na početku korizme i želje da u našoj ljudskoj slabosti progovori Božja snaga«.

Biskup se u homiliji nadovezao na naviještenu Božju riječ, podsjetivši da sv. Pavao u ulomku iz Prve poslanice Korinćanima sebe naziva poslanikom Božjim, te je ustvrdio da se bl. Alojzija Stepinaca kao člana zbora apostolskih nasljednika u našoj hrvatskoj zemlji s pravom može nazvati poslanikom Božjim jer je s Božjih polazišta tumačio istinu o čovjeku, o narodu i o vrijednostima našeg postojanja u zgodno i nezgodno vrijeme. Rekao je biskup kako je bl. Alojziju bilo dodijeljeno živjeti  u teško doba ideoloških sukobljavanja, ukrštavanja različitih nacionalnih interesa, nasilja totalitarnih sustava nad pojedincima i cijelim narodima koje je progovorilo svom silinom, sručilo se i na Stepinca te su tragovi tog zla ostali prisutni do danas. »Svjedoci smo«, nastavio je biskup, »da se ono proganjanje Stepinca nastavlja i danas, samo na neki drugačiji način. To nas ne treba plašiti jer je svaki ambasador Božji progonjen od onih koji ne žele svjetlo Božje i mjerila Božja za naše ljudsko dostojanstvo. To da je Stepinac i danas ponižavan i progonjen, samo me uvjerava da je on zaista veličina Božja, koju teško može prihvatiti i podnijeti netko tko ne računa s Bogom«, ustvrdio je biskup. Naglasio je da se »nismo večeras okupili poticati polemike niti utvrđivati podjele među ljudima, jer je Stepinac u spomenutoj teškoj situaciji svoga života želio biti poslanik pomirenja koje je Bog ostvario u Isusu Kristu«, istaknuvši da je to i naša zadaća. Biskup je  posvjedočio da je iz razgovora s papom Franjom u listopadu prošle godine zaključio da on odgađanjem Stepinčeva proglašenja svetim želi  promaknuti pomirenje koje je Stepincu bilo na srcu i pomoći da se tog Božjeg čovjeka ne prosuđuje s političkih ili nacionalnih stanovišta, nego promatra pogledom i razlozima vjere.

Na slavlju je pjevao mješoviti zbor crkve sv. Lovre pod ravnanjem maestra Alena Kopunovića Legetina, koji je među ostalim izveo dijelove iz Messa breve Ch. Gounoda te dječji zbor požeške Katoličke osnovne škole pod ravnanjem prof. Ljube Šolić.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 15. 2. 2016.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju