preskoči na sadržaj

Radionica izrade dječjih igračaka od prirodnih materijala

Nakon ugodnog  posjeta Domu umirovljenika Velika koga smo pohodili na samom početku prosinca i o čemu  smo već pisali, jučer, 7. siječnja, u našoj je školi održana radionica izrade dječjih igračaka od prirodnih materijala. Sve je to nastavak projekta o igračkama kojeg je pokrenula naša škola putem e-twinninga pod nazivom Children's toys: yesterday, today, tomorrow, a vodi ga profesorica engleskoga jezika Dunja Šaro-Vojvodić.


U posjet nam je došla i radionicu održala časna sestra Samuela Premužić, članica Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba, koja je nadaleko poznata po izradi božićnih jaslica i božićnog nakita od prirodnih materijala.  Sestra Samuela se ovime bavi već dugi niz godina.  Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovito sudjeluje i vodi božićne radionice u Centrima za kulturu u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu. Zahvaljujući istoj suradnji djela su joj izlagana u Zagrebu, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castelu, Sutriu, Veroni. Veliko umijeće sestre Samuele istaknuto je na prestižnoj jasličarskoj smotri „100 Presepi“ („100 jaslica“) u Rimu, a posebno mjesto zauzeo je Betlehem „Anđeoska štalica“, izložena u Vatikanu, u dvorani Pavao VI. (u dvorani za audijencije 2002.).  Sudjelovala je u mnogim radio i televizijskim emisijama. Ove je godine jaslice izradila za Ured predsjednice RH  što ju je, kako nam je otkrila, posebno veselilo.

Radionica u našoj školi sastojala se od dva dijela i sudionici su radili u dvije grupe. Prvu su grupu sačinjavali naši učenici petog, šestog i sedmog razreda. Njima se pridružilo i nekoliko učenika  OŠ Antuna Kanižlića, a u drugoj grupi su učestvovali učitelji naše škole, te učitelji s Kanižlićeve škole.  Na radionici naučili smo izrađivati ovčicu od prirodne neprerađene vune. Sestra je pokazivala i objašnjavala način izrade i vještim je rukama u tren savijala žicu za kostur, oblagala papirom za podlogu tijela, omatala perušinom za njušku i kopita, oblagala vunom kako bismo dobili konačni oblik naših ovčica, te od sjemena lana nalijepila oči i usta. Sudionici su strpljivo slijedili upute i lagano uobličavali ovčicu.

Vrijedne su ruke napravile gotovo čitavo stado. Sestra je bila prilično zadovoljna svojim učenicima. Sati su prolazili brzo i na kraju smo se dogovorili kako bismo časnu još jednom željeli ugostiti, možda početkom sljedeće školske godine, kako bi nam pokazala izradu figurica od perušine za naše jaslice. Sestri smo neizmjerno zahvalni za današnji posjet i odvojeno vrijeme. Sljedeći susret s nestrpljenjem očekujemo.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 8. 1. 2016.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju