preskoči na sadržaj

MISA ZAZIVA DUHA SVETOGA ZA POŽEŠKE OSNOVNOŠKOLCE

U četvrtak, 10. rujna biskup dr. Antun Škvorčević služio je u požeškoj katedrali sv. misu Zaziva Duha Svetoga za učenike osnovnih škola s područja grda Požege. Misnom su slavlju služili u koncelebraciji i predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije preč. Ivica Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi vlč. Želimir Žuljević, zatim vjeroučitelj u Katoličkoj osnovnoj školi vlč. Krunoslav Siroglavić te tajnik vlč. Krunoslav Juraković.


Na početku svete mise otac biskup pozdravio je sve djelatnike i učenike napose prvašiće Katoličke osnovne škole te je svima poželio da im nova školska godina bude uspješna uz Božju pomoć.

Homiliju je biskup započeo već tradicionalno dijaloški, pitajući djecu kako su te je izrazio radost što su se i prvašići već snašli u školi. Rekao je da će im biti još ljepše i bolje u školi ako dopuste Bogu da im bude blizu i bude među njima. – Vi ste, vjerujem, primijetili, kada imate nekoga tko vam je prijatelj da vam s njim nije teško biti i da s njim želite biti svaki dan jer ti prijatelj unosi neko svjetlo u tebe, neki mir. Svojom plemenitošću i ljubavlju daje ti neku sigurnost i ljepotu života, a kad to bude Bog koji ti je tako blizu pa ti svaki dan pokraj njega, s njim pa u tvom srcu njegovo svjetlo i njegova toplina, njegova ljubav i snaga evo ti škole koja postaje još nešto ljepše i veće. -  istaknuo je otac biskup te pozvao sve učenike da dopuste Bogu da i On bude među njima te da ostvari s njima ono što On može,ponajprije u njihovim srcima i dušama. Biskup je nastavio homiliju tumačeći pročitano Evanđelje u kojem nas Isus uči da ne valja život okrenuti samo prema sebi i biti sebičan, nego, podsjeća nas Isus da je najljepši i najbolji život kada se okreneš drugima, ne svojom zločestoćom i mržnjom, nego svojom dobrotom, praštanjem i milosrđem, a upravo je tako i Bog okrenut ka nama. Pozvao učenike da se i oni u ovoj novoj školskoj godini okrenu prema drugima i da djeluju Božjim dinamizmom. Potom je biskup protumačio i prvo čitanje u kojem sv. Pavao piše Kološanima te poziva njih, ali i sve nas dana s u Požegi da se odjenu u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, da podnose jedni druge i da praštaju, a iznad svega je ljubav koja je veza savršenih odnosa među ljudima. – Sveti Pavo govori kako postoji riječ Isusova i on želi da ta riječ prebiva u svem bogatstvu svome u nama. Ta riječ Božja je Isus Krist koji je najbogatiji i najmoćniji ljubavlju, a posvjedočio je to na križu kada je pobijedio smrt. Ako Njegovo bogatstvo ljubavi u nama prebiva, onda smo mi najbogatiji ljudi, najbolje odjeveni iznutra srcem, a kako smo izvanjski odjeveni, malo znači. – pojasnio je biskup te zaključio da se u školi može puno znanja steći, ali ako je čovjek iznutra zahvaćen mržnjom, mrakom i drugim negativnim stvarnostima, onda ne pomaže znanje dobru. Zato je prije znanja potrebnije da u naše čovjekovo dođe pravo stanje, Božje svjetlo i blizina. Biskup je potom svoj djeci, napose učenicima Katoličke osnovne škole, poželio da rastu u svom srcu u svim onim Božjim darovima ljubavi, plemenitosti, svjetla pa da tako osvijetle svoje međusobne odnose kao i svoje znanje.

 Na koncu misnog slavlja otac biskup je zaželio djeci sretnu i uspješnu novu školsku godinu te da ih dobri Bog prati u svim njihovim nastojanjima.

Čitanja i molitve vjernika dijelom su pročitali djelatnici i učenici Katoličke osnovne škole u Požegi, a pjevanje na misi animirao je dječji pjevački zbor učenika iste škole pod ravnanjem profesorice glazbe Ljube Šolić.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 11. 9. 2015.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju