preskoči na sadržaj

Korizmena duhovna obnova za roditelje učenika naše škole

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, u organizaciji Katoličke osnovne škole u Požegi, održana je 28. veljače duhovna obnova za roditelje te škole. Na početku susreta sve nazočne pozdravio je požeški biskup Antun Škvorčević. On je izrazio radost zbog odluke roditelja da svoju djecu upišu u katoličku školu te podsjetio da u odgoju njihove djece u školi ne sudjeluju samo učitelji nego da u tome i oni imaju nezamjenjivu ulogu. „Vi roditelji ste prvi odgovorni za cjelovit rast svoje djece, za njihovu sadašnjost i budućnost, a onda dolaze učitelji, Crkva i društvo“ - kazao je biskup. 


Potom je podsjetio na sadašnje teške društvene, socijalne i gospodarske okolnosti u kojima živimo. „Međutim, postoji i druga strana života. Kada roditelji u svoju djecu ugrađuju roditeljsku toplinu i ljubav, dobrotu i plemenitost, svjedoči smo uzbudljiva događaja, raste u njima život. Kada se okrenemo toj strani života i svi učinimo najbolje što možemo, onda je to veličanstveno.“ Biskup je podsjetio da se u Hrvatskoj kao i u Požegi ne događaju veliki graditeljski zahvati. „Međutim, daleko je izazovnija ona gradnja, ona izgradnja čovjeka koja je povjerena vama i nama po djeci u školi i u obitelji. Tu se događa pravi napredak Hrvatske“ - poručio je biskup.

Dodao je da se Požeška biskupija usudila otvoriti katoličke škole kako bi zajedno s roditeljima koračali u izazovnoj avanturi - pomoći mladim ljudima u njihovoj cjelovitoj izgradnji. „Katolička škola pristupa djetetu“, nastavio je, „onako kako nas je naučio Isus Krist. U polazište toga je činjenica da je čovjeka smislila Božja ljubav, što znači da je svaki čovjek obdaren slobodom, neponovljiva i jedinstvena osoba. Bog je čovjeku dao dostojanstvo, stvorio ga kao muško i žensko, da ljubavlju u braku bude suradnik njegove stvoriteljske moći. Mi se danas u Hrvatskoj usuđujemo vašoj djeci pristupati tako da im svjedočimo tko su ona s Božjih polazišta, te ih učimo da oblikuju život na tom obzoru“. Biskup je istaknuo kako je važno da u odgoju djece budemo složni s obzirom na vrijednosti sustav u koji ih želimo uvesti. „Ako vi roditelje želite da djeca rastu u kršćanskoj antropologiji, onda je dobro da se ponekad upitate, živite li i vi tako. Korizma je vrijeme kada pokušavamo provjeravati tko smo s obzirom na stvarnost oko sebe, na Boga, vječnost i smisao svoga postojanja. U tom propitivanju i pročišćavanju sebe pomaže nam svjetlo koje nam Bog daruje po služenju Crkve, svjetlo Božje riječi i snaga sakramenata u kojima nas Isusu Krist zahvaća. Kada se odlučimo ići tim putem, onda se u nama ostvaruje ono što dolazi iz Božjih mogućnosti“ - kazao je biskup te ustvrdio da je to smisao ovog susreta. Poželio je da im on bude plodan.  

Potom je ravnatelj škole Želimir Žuljević pozdravio sve nazočne te predstavio program duhovne obnove kao i njenog voditelja Božu Radoša, duhovnika Bogoslovnog sjemeništa i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. On je roditeljima progovorio o obiteljskim vrijednostima polazeći od  Svete obitelji, posebno osobe sv. Josipa, zaštitnika Katoličke osnovne škole u Požegi, ali i korizme kao vremena obraćenja. Kazao je da je korizma poziv na obraćenje i prihvaćanje Božje riječi, posebno evanđelja. Kao uvod u ovu temu pročitan je tekst iz evanđelja po Mateju koji govori o svetom Josipu, osobi koja je prihvatila Božju riječ i prema njoj živjela iako je on imao neke svoje planove u životu, ali je od njih odustao kada ga je Bog pozvao da se uključi u njegov plan. Radoš je kazao da je sveti Josip usputan lik u Svetom pismu, ali dragocjen. Bog ga je stavio u sve ključne trenutke obiteljskog života. Posebno je naglasio dragocjenost življenja zajedništva u obitelji koje se najviše očituje u poteškoćama te istaknuo važnost očeve uloge jer prema toj ulozi djeca najčešće stvaraju sliku o Bogu, nebeskom Ocu. Upozorio je roditelje da prije svega prihvate Božji plan za svoju djecu, a ne da im nameću neke svoje planove.

U drugom dijelu duhovne obnove progovorio je o starozavjetnom liku Josipa koji je na neki način pralik Isusa Krista, čovjeka koji je uvijek prihvaćao Božji plan, ne da bi izbjegao poteškoće života nego da bi pokazao da u životu s Božjim pouzdanjem znamo prihvatiti i ono što je teško  i što nam ne odgovara jer u konačnici na taj način prihvaćamo životni put koji nam je Bog odredio. A tko s Bogom korača taj je uvijek na pravom putu i stiže u vječnost svoga nebeskog Oca. Duhovna obnova završena je pobožnošću krunice i euharistijskim slavljem u katedrali sv. Terezije Avilske.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 2. 3. 2015.

Natječaji i ponude

OBAVIJESTI

AKTIVNOSTI TIJEKOM DOŠAŠĆA

* četvrtak, 6.12.2018. - Večer matematike sa sv. Nikolom;
* nedjelja, 16.12.2018. - Od Kalvarije prema Sokolovcu - izlet "Pegaz"
* utorak, 18.12.2018. - Advent u Požegi "Učenička zadruga Sv. Josip";
* četvrtak, 20.12.2018. - Božićna priredba u 18h;
Tijekom adventskog vremena u školi će se organizirati različite karitativne
radionice u svrhu prikupljanja pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

PLAN I PROGRAM DUHOVNOG ODGOJA

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju