preskoči na sadržaj

Misa zahvalnica za kraj školske godine

Učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi kojima su se pridružili i predstavnici drugih gradskih osnovnih škola okupili su se 10. lipnja u požeškoj Katedrali kako bi zahvalili Bogu za još jednu sretno završenu školsku godinu. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Antun Škvorčević koji je u pozdravu učenike podsjetio da su im tijekom minule školske godine bili dobri njihovi roditelji, učitelji na čelu s ravnateljem Ivicom Žuljevićem, prijatelji a napose Bog te da u ovoj svetoj misi svima njima izraze zahvalnost.


Čestitao je onima koji su uspješno završili školsku godinu i ohrabrio one s manjim uspjehom. Čestitku je uputio i mladim pjevačima Katoličke osnovne škole za postignutu Zlatnu plaketu na nedavnom natjecanju zborova u Varaždinu te učenicima i djelatnicima Osnovne škole Antuna Kanižlića čestitao Dan škole. Pozvao je sve nazočne da svrate pogled u svoju savjest i pokaju se za sve ono što je bilo zločesto, nesavjesno ili nemarno tijekom prošle školske godine kako bi mogli čistim srcem Bogu reći „hvala“ i zamoliti ga da ih i nadalje prati svojom dobrotom.

Na temelju prvog liturgijskog čitanja o Iliji proroku biskup je u homiliji podsjetio učenike da Bog u našem životu najčešće djeluje kroz dobre ljude. Istaknuo je kako se Ilija našao u sličnoj vrućini kao što je današnja u Hrvatskoj, pokraj presušena potoka, žedan i gladan i kako mu Bog nije pružio izravnu pomoć nego ga uputio na ženu udovicu u Sarepti sidonskoj da od nje zatraži piti i jesti. Dodao je kako se u prvi mah Ilija može doimati sebičnim ili barem neuljudnim što traži jesti i piti od žene koja skuplja drva da bi od malo preostalog brašna i ulja ispekla kruščić za sebe i svoga sina, te nakon toga umrla zbog neimaštine. No, istaknuo je biskup, Ilija uči ženu da poput proroka i u najtežoj situaciji živi od pouzdanja u Boga, te oslonjena na ono što dolazi iz njegovih mogućnosti bude bićem velikodušnosti i darivanja drugima ne bojeći se za sebe. Nakon što je tako postupila, iskusila je kako ništa nije izgubila, nego sve dobila, ustvrdio je biskup. Spomenuo je da upravo tako djeluje Bog, darujući sama sebe za nas u osobi Isusa Krista i obogaćujući nas svojom ljubavlju.  Pozvao je djecu i druge nazočne da se otvore toj Božjoj ljubavi koja ih oslobađa od zarobljenosti samima sobom i kazao: „Nitko tko je samoga sebe zatvorio u svoju sebičnost, zloću nije postao velikim čovjekom, nego onaj tko se u ljubavi otvorio drugome i na taj ga način obogatio svojom plemenitošću. Ako ostanete prikovani za neka svoja stanja inercije, sebičnog života počet ćete umirati“, kazao je biskup. Spomenuo je djeci kako je važno znanje koje nastoje stjecati u školi, ali naglasio da je još važnije opredjeljivati se za vrijednosti po kojima postaju veliki ljudi.

U primjeni svetopisamske poruke na proteklu školsku godinu biskup je pozvao učenike neka se ispitaju koliko su svjesni da žive od dobrote brojnih ljudi kroz koje im Bog svjedoči svoju blizinu te da na kraju školske godine očituju svoju zahvalnost Bogu i kroz zahvalnost svim takvim ljudima: roditeljima, učiteljima, prijateljima, vjeroučiteljima, svećenicima i drugima. Potaknuo ih je da se zapitaju koliko su poput siromašne žene iz prvog liturgijskog čitanja u najtežim trenutcima svoga života znali živjeti posvemašnje povjerenje u Boga. Na temelju dnevnog evanđelja pozvao ih je da nastoje truditi se drugima svjedočiti koliko ih Bog voli po njihovoj dobroti, plemenitosti i ljubavi te tako po vlastitoj velikodušnosti i darivanju budu svjetlo svijeta i sol zemlje.

Pri svršetku svete pričesti biskup je pozvao učenike da pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ izraze svoju iskrenu zahvalnost za sve što su primili u minuloj školskoj godini.  Potom im je poželio odmorno i blagoslovljeno ljeto, potaknuvši ih da ne propuste i u vrijeme odmora biti otvoreni Božjoj ljubavi te  nastojati oko dobrote i plemenitosti  prema drugima.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 11. 6. 2014.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju