preskoči na sadržaj

Cvjetnicu proslavili procesijom i svetom misom

Učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi bili su sudionici procesije i središnjeg misnog slavlja na Cvjetnicu odnosno Nedjelju muke Gospodnje. Tako su s maslinovim grančicama u rukama hodočastili od crkve sv. Lovre do požeške katedrale gdje je misno slavlje predvodio otac biskup Antun Škvorčević u koncelbraciji sa svećenicima stolnog Kaptola.


U propovjedi se biskup prisjetio svojih mladenačkih dana i poznate crnačke pjesme „Where You there, where You there when they crucified my Lord?“ - Gdje si bio, gdje si bio kad su razapinjali moga Gospodina?“  Kazao je da je to pitanje upućeno danas svima nama. Istaknuo je kako je podrijetlo zla i zloće u svijetu jedno od najtežih ljudskih problema kao i pitanje kako će završiti sve ono zlo koje su ljudi učinili otkad postoji svijet te što će još učiniti do kraja svijeta.

Upitao je, da li se sve to zlo svijeta negdje zgnjušava i samo valja čekati trenutak da ono eksplodira svojom razornom snagom. Istaknuo je kako je Isusov križ Božji odgovor na zlo svijeta, da ga je on svojom ljubavlju preuzeo na sebe i oduzeo mu moć te ono ne može eksplodirati svojom razarajućom snagom.  Dodao je, da je na križu Isus preuzeo i naše zlo te je ustvrdio da s pravom možemo reći kako smo i mi bili ondje kad je razapinjan Krist i  s crnačkom pjesmom odgovoriti: „Yes, I was there!, - Da, ja sam bio ondje“! Potom je, obraćajući se napose djeci, istaknuo kako ne može razumjeti one ljude koji su ravnodušni prema zlu kao najvećem njihovu protivniku, koji se  ne pitaju da li su postali njegovom žrtvom i što će s njima konačno biti.

Ustvrdio je da osim Isusova križa nema druge povijesne ni svemirske instance na kojoj bi se to pitanje moglo riješiti, te da bi se radi toga svaki čovjek trebao zaustaviti pred njim i povjeriti njegovoj ljubavi svu težinu zla koje nose u sebi. Jer, dodao je, nad onim koji dolazi pod Isusov križ, zlo nema moć, on je naša sloboda! Potom je, citirajući još jedanput pjesmu „Where you there when they crucified my Lord?“ pozvao djecu da zajednički kažu: „Yes i was there“! - Da Gospodine, i ja sam bio ondje!“ Potaknuo je sve nazočne da danas odluče cijeli život čvrsto ostati uz Isusov križ. 

Po završetku svete mise biskup je u pratnji katedralnog župnika i ravnatelja naše škole vlč. Ivice Žuljevića posjetio školski štand, smješten pred Katedralom, na kojem su učenici nudili svoje rukotvorine, a prikupljena sredstva i ovoga su puta namijenjena u humanitarne svrhe.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 14. 4. 2014.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju