preskoči na sadržaj

Obilježili početak korizmenog vremena

Na Čistu srijedu, 5. ožujka u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja predvodio je biskup Antun Škvorčević uz sudjelovanje ravnatelja Katoličke gimnazije i Katoličke osnove škole Roberta Mokrog i Ivice Žuljevića, svećenika iz biskupijskih središnjih ustanova te djelatnika i učenika spomenutih škola. U pozdravu biskup je podsjetio učenike na značenje korizme u životu Crkve i pojedinog vjernika, za nastojanje oko vlastitog duhovnog rasta i dioništva u otajstvu Isusove pobjede nad smrću u koje smo ušli po krštenju. Pozvao ih je da na početku korizme  sebi iskreno postave pitanje što žele od života, što od njega očekuju, kako to namjeravaju postići, računaju li s Bogom u ostvarenju projekta svoga života.


U homiliji biskup je učenicima spomenuo kako u svom mladenačkom životu nastoje ostvarivati različite pojedinačne projekte, među kojima je školovanje, šport, zdravlje, društveni status i kako u njima neće uspjeti ako se prepuste ravnodušnosti, inerciji ili lijenosti. Istaknuo je da nas korizma podsjeća kako je pojava svakoga od nas na ovome svijetu povezana s Božjim projektom o nama koji se ne odnosi na neki djelomičan, nego cjelovit uspjeh našeg postojanja i kako nas Isus kao pravi ekspert za taj projekt trajno poziva što trebamo raditi s obzirom na njegovo puno ostvarenje.

Biskup je protumačio da nas on među ostalim u današnjem evanđelju poziva na post, molitvu i dobra djela prema bližnjima te je istaknuo kako nas svi ti čini oslobađaju od diktata trbuha, privezanosti na same sebe  i svoju sebičnost, otvaraju za njegovu prisutnost u nama koja u snazi Duha može dati da rastemo na razini osobnosti, srca i duha te se u punini ostvari projekt našega krsnog preporođenja za vječni život. Potaknuo je djecu i mlade da se ne prepuste duhovnoj inerciji, nego da im ove korizme trajno bude pred očima lik pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, za čije se proglašenje svetim pripravljamo, a koji je suvremeni svjedok Božjeg ostvarenja čovjekove veličine te da ga nasljeduju. Još im je kazao neka prime danas blagoslovljeni pepeo na svoje glave kao znak vjere da u našem krhkom i raspadljivom tijelu može pobijediti život ako vjerujemo Isusu Kristu i s njime surađujemo.

Na svršetku svetog slavlja biskup je mladima stavio na srce da ponesu u svoje škole, obiteljske domove i druge životne situacije svijest o tome da oni mogu biti veliki i uspješni kad vjeruju Bogu i djeluju na Isusovu riječ.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 6. 3. 2014.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju