preskoči na sadržaj

Proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije

U starodrevnoj crkvi sv. Lovre u čijem oltaru se čuva relikvija bl. Alojzija Stepinca 10.veljače svečano je proslavljen njegov blagdan. Euharistijsko slavlje kojim je iskazana počast drugom zaštitniku Požeške biskupije u koncelebraciji s domaćim biskupom, msgr. Antunom Škvorčevićem, predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.


Na početku slavlja biskup domaćin pozdravio je prepunu crkvu Stepinčevih štovatelja koji su se došli spomenuti 54. obljetnice njegove blažene smrti te njegova lika kojeg mnogi pamte kao nezaboravnog pastira, svjedoka časti i neustrašive vjernosti Isusu Kristu, njegovoj Crkvi i svome narodu.

Dubrovački biskup je u prigodnoj propovijedi izrazio radost što u zajedništvu s nazočnima vjernicima može Gospodinu zahvaliti za dar svjedoka i mučenika bl. Alojzija. Slaveći blagdan bl. Alojzija Stepinca, dodao je, s pravom se pitamo koja je njegova poruka danas. U tome nam, kazao je, mogu pomoći navještena biblijska čitanja koja nam na svoj način predstavljaju bl. Alojzija, a koja su istovremeno i program života svakog kršćanina.

Tako navješteni ulomak iz Knjige mudrosti predstavlja bl. Alojzija kao pravednika. O smislu patnje pravednika govori i novozavjetni ulomak iz Druge poslanice Korinćanima prema kojoj se smisao patnje pravednika ne iscrpljuje samo u Božjoj utjesi, nego patnja pravednika dobiva i jednu novu i izuzetno važnu dimenziju, a ona su drugi oko nas, naša braća i sestre, oni kojima mi, podnoseći patnju osnaženi Božjom utjehom, možemo donositi i donosimo utjehu kojom smo sami utješeni.

-Ovo je bila veoma važna dimenzija bl. Alojzija, koji je svojim dostojanstvenim držanjem, uvijek jasan i dosljedan, kako u predratno vrijeme, tako i u vrijeme nacizma i fašizma, a onda i komunizma, prije procesa i  na procesu, na robiji i u zatočeništvu, ljudima svog vremena, ali zatim i svih olovnih godina komunističkog razdoblja kad je njegov grob postao mjestom hodočašća, vjernicima davao snagu da se i sami, vjerni Bogu i Crkvi, dostojanstveno podnose one patnje koje je on podnosio – objasnio je biskup Uzinić.

Na to se, dodao je, nadovezuje plodnost o kojoj progovara Isus u današnjem evanđeoskom ulomku dozivajući nam u pamet logiku pšeničnog zrna. Nije, međutim, Bl. Alojzije, nastavio je, slučajno postao plodonosno pšenično zrno. Bog ga je izabrao i poslao u točno određeno vrijeme i prostor u kojemu je živeći kao pravednik trebao umrijeti sebi, da bi živio Bogu i bližnjima.

-Vrijeme u kojem mu je Bog povjerio poslanje bilo je obilježeno trima zločinačkim totalitarizama koji su poharali Europu i svijet, a u kojima nam je trebao upravo jedan pastir njegovog profila, koji će znati reći pravu riječ, činiti prava djela i koji se, pred zlom s koje god strane ono dolazilo, neće pokolebati nego će nastaviti do kraja hrabro, po cijenu vlastitog života, svjedočiti vjernost Bogu i njegovoj Katoličkoj Crkvi. Oči sviju koji su bili pogođeni zlom triju zločinačkih sustava koji su nas pohodili i koji su na ovim našim prostorima oduzeli stotine tisuća žrtava bile su usmjerene najprije prema mladom zagrebačkom nadbiskupu tražeći riječi utjehe i usmjerenje za ponašanje, a on ih davao i riječima i životom počinjući od svoga biskupskog gesla:“U tebe se, Gospodine, uzdam!“ Ove su riječi bile životna odrednica bl. Alojzija – kazao je biskup Uzinić dodajući da je s dubokim pouzdanjem u Gospodina prihvatio biskupsko imenovanje i poslanje u teškim vremenima.

S dubokim pouzdanjem u Gospodina, nastavio je, hrabro je i za ono vrijeme pastoralno vrlo napredno vodio svoju nadbiskupiju, ali i bio usmjerenje svima drugima. -S tim istim pouzdanjem prozivao je i osuđivao „rasne zakone“, ali i kasnije likvidacije nevino pobijenih „klasnih neprijatelja“. S istim je pouzdanjem u Gospodina, sjeo i na optuženičku klupu. Nije ga izgubio niti kad je nepravedno optužen i osuđen. U tom pouzdanju u Boga, jedinog pravog Suca, je i umro izgovarajući riječi: „Budi volja tvoja!“ – istaknuo je dubrovački biskup.

Kazao je da je bl. Alojzije, uz svijest da postoje i danas neprijatelji Crkve izvana, kojima bi se opro svojim autentičnim kršćanskim životom, bio još više svjestan i toga da oni nisu krivci za naše probleme, nego da smo za mnoge probleme koji se događaju Crkvi, krivi mi sami, a krivi smo jer nam je vjera bila slaba i mlaka. On je propitivao savjest svoga vremena i neumorno poticao na promicanje vjere u hrvatskom narodu.

-Mi ćemo danas lako uprijeti prstom u sekularizam, pa i sekularizaciju, kao na neprijatelje vjere, lako ćemo optužiti diktatura relativizma za moralnu dekadenciju našeg društva i vremena, ali mišljenja sam da bismo zajedno s bl. Alojzijem još više trebali priznati da naš glavni problem nije ništa od toga – totalitarizmi dođu, naprave ono što naprave i prođu, povijest najbolje ocijeni njihov rad – nego da je naš glavni problem to što smo im se mi kršćani prilagodili, što mi nismo živjeli i ne živimo logiku pravednika, onog koji utješen Božjom utjehom tješi druge, onog koji, poput Isusa,  bl. Alojzija i brojnih drugih, živi logikom pšeničnog zrna. Uvjeren sam da to, potaknuti primjerom bl. Alojzija, možemo uvidjeti, ali i promijeniti s pouzdanjem u njegov zagovor, kako bismo bili ono što smo pozvani biti, a pozvani smo biti pravednici, oni koji s pouzdanjem u Boga radije trpe i trpeći donose utjehu drugima, nego li druge čine trpjeti, oni koji sljedeći logiku pšeničnog zrna umiru i umirući donose obilat rod – poručio je biskup Uzinić zamolivši bl. Alojzija da svojim primjerom bude poticaj, a zagovorom pomoć.

Na svetoj misi, uz ostali vjerni puk, sudjelovali su učenici i njihovi roditelji te djelatnici Katoličke osnovne škole čiji je dječji pjevački zbor pod ravnanjem profesorice glazbe Ljube Šolić pjevajući animirao ovo slavlje.

Piše: Ljilja MarićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 11. 2. 2014.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju