preskoči na sadržaj

GODIŠNJI SUSRET DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA POŽEŠKE BISKUPIJE

Katolički Odgojno-obrazovni centar u Požegi organizirao je 11. siječnja redoviti godišnji formacijsko-duhovni susret profesora, učitelja i djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije. Na početku susreta Ivica Žuljević, upravitelj Centra, pozdravio je biskupa dr. Antuna Škvorčevića, ravnatelje Katoličke gimnazije u Požegi i Virovitici Roberta Mokrog i Ivicu Šoha te sve djelatnike škola. Susret je započeo božićnom pjesmom a potom je navješten tekst iz Matejeva evanđelja o pohodu triju Mudraca novorođenom kralju u Betlehemu. Biskup je zatim uputio riječi pozdrava i zahvalnosti ravnateljima i djelatnicima svih triju škola te poželio Božju pomoć u njihovu djelovanju tijekom nove godine.


Kazao je da će nova godina biti uspješna ukoliko budu u svom djelovanju bili onog raspoloženja na koje ih potiče upravo pročitano evanđelje. Predstavio je osobe koje se u njem pojavljuju i spomenuo kako Herod, ograničen svojom vlašću i interesom, ostaje posvema zatvoren za betlehemsko Dijete a slično i njegovi suradnici pismoznanci koji su puno toga naučili i znaju sve  protumačiti ali ostaju zarobljenicima svoje samodostatnost i samodopadnosti. Upozorio je kako su trojica Mudraca ljudi znanja, ali svjesni tame koja ih zahvaća i vlastite nedostatnosti ujedno osobe velike pozornosti za svjetlost, kreću za zvijezdom, pogledom vjere vide u betlehemskom Djetetu onoga koji njihovu tamu ispunja svjetlom, posvema mu se povjeravaju svojim poklonom, postaju ispunjeni životom koji nadilazi znanje, zahvaćeni su ljubavlju, dionici smisla. Biskup je podsjetio da je upravo vjera u Isusa Krista prodor svjetla u našu životnu tamu te je citirao Dostojevskog iz njegova Pisma Nataliji Fonzivinoj iz 1854. godine gdje on tvrdi: „Sin sam ovog vremena, sin manjkave vjere i svakodnevnih sumnji i to sam sve do dna. Ali kakvih me je teških  muka koštala i još me košta čežnja vjere koja mi je u duši toliko snažnija koliko su u meni prisutnija suprotna stanja“. Nadodao je biskup kako se i nama svakodnevno događa to isto i kako nam kao i Dostojevskom Isus Krist ostaje izazov i šansa ako ga cjelovito prihvatimo te je dalje citirao tog ruskog pisca: „No, Bog mi šalje trenutke u kojima sam posvema u miru. U tim trenutcima oblikovao sam ispovijest vjere u kojoj je za mene sve jasno i sveto: vjerujem da nema ništa ljepše, dublje, razumnije, hrabrije, savršenije od Krista i sa žarkom ljubavlju ponavljam – ne samo da nema, nego ne može ni biti. (…) Kad bi mi netko dokazao da je Krist izvan istine, dokazao da istina uistinu nije u Kristu, radije bih ostao s Kristom nego s istinom“. Biskup je istaknuo učiteljima da upravo po živoj vjeri u Isusa Krista postaju djeci i mladima svjedoci onoga što je u katoličkim školama drugačije i više nego u drugim školama: gledati sebe u Isusovu svjetlu, nastojati ostvarivati čovjeka po njegovoj mjeri, živjeti u mogućnostima njegova Duha. U tom smislu poželio im je uspjeh u osobnom životu i učiteljskom svjedočenju tijekom nove godine.

        Zatim je upravitelj Centra predstavio gosta predavača dr. Krunoslava Novaka, profesora na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te najavio temu predavanja „Mladi i mediji“. On je učitelje upoznao s prednostima i nedostatcima medija u odgoju mladih istaknuvši kako su mladi rođeni i odgojeni u novoj medijskoj „kulturi“ gdje počesto dolazi do nesporazuma između internet generacije i generacije pridošlica koje nisu rođene u doba elektroničke revolucije. Pozvao ih je na prihvaćanje takvog života ali uvijek s dozom obzira i laganog „kočenja“ u brzom napretku. Istaknuo je kako katolička škola treba uvijek paziti na cjeloviti odgoj osobe te ne smije zaboraviti duhovnu dimenziju, odnosno žrtvu i odricanje u odgoju mladih a ne prepustiti se hedonizmu. Potom je uslijedila diskusija u koju su se brojnim pitanjima uključili profesori, iznoseći brojne primjere iz života i rada u učionici s učenicima a jednako tako i s roditeljima.

Nakon odmora uslijedio je duhovni program u Katedrali. Klanjanje pred Presvetim predvodio je Krunoslav Novak, a pjevanje je animirala Ljuba Šolić. Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem u Domu pape Ivana Pavla II. gdje ih je biskup Antun podsjetio da su svi djelatnici katoličkih škola članovi odgojno-obrazovne zajednice Požeške biskupije te istaknuo kako želi da se u toj svijesti utvrde i ohrabre i pri zajedničkom stolu.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJIPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 11. 1. 2014.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju