preskoči na sadržaj

Zaziv Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole u Požegi

U predvečerje  12. rujna služena je sveta misa zaziva Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole u Požegi. Na misi su sudjelovali uz učenike i njihovi roditelji, djedovi i bake kao i učitelji, profesori i djelatnici Škole. Misu je predvodio otac biskup dr. Antun Škvorčević, a koncelebrirali su ravnatelj Škole vlč. Ivica Žuljević, zatim kancelar vlč. Goran Lukić, tajnik vlč. Ivica Bošnjak, te kapelan vlč. Mario Večerić.

 


Na početku misnog slavlja biskup je pozdravio učenike i njihove roditelje te im poručio da se ne boje početka nove školske godine jer je uz njih Gospodin Isus Krist, Bog i čovjek koji je već 2000 godina s nama i koga nitko ne može od nas otjerati ma koliko se neki to trudili učiniti kroz povijest u raznim totalitarnim režimima.

U homiliji biskup je na dijaloški način djeci protumačio kako tijekom započete školske godine mogu svojim razumom primiti samo ograničeno znanje, ali da je njihovo srce toliko veliko da može biti ispunjeno ne samo roditeljskom i učiteljskom, nego i Božjom ljubavlju. Rekao je: „Djeco, vi ste bića srca koje je veće nego li čovjekov um i kad iz tog svoga velikog srca uspostavljate odnos prema roditeljima, učiteljima i jedni prema drugima, događa se najljepša škola. To vam je Katolička škola: ona računa sa znanjem, ali i sa srcem koje ispunja Bog.“

Potaknuo ih je da učenjem, plemenitošću  i ljubavlju uzvrate roditeljima, učiteljima i Bogu za dobro koje od njih primaju. Potom se biskup obratio roditeljima te ih podsjetio da svi oni ostvaruju određeni model čovjeka i zapitao ih da li je to neki nesvjesni, mentalitetski i medijski nametnuti tip čovjeka, ili svjesno promišljeni i slobodno izabrani oblik. Kazao je da katolička škola ima svoj odgojno-obrazovni projekt kojem je polazište Isusovo poimanje čovjeka kao slike Božje, u čijem je temelju ljubav kao put ostvarenja njegove pune slobode i smisla. Dodao je: „Onaj tko ne vjeruje da je u modelu kojeg je ostvario Isusu Kristu čovjek potvrđen u svom dostojanstvu i slobodi, postaje  prema njemu ravnodušan i svoju djecu odgaja  nekim ideološki pomućenim putovima.“ Spomenuo je da katolička škola polazi od uvjerenja da čovječanstvo nema nekog snažnijeg i uspješnijeg modela po kojem bi se moglo ostvarivati čovjeka nego li je Isusov model ljubavi kojom je pobijedio zlo i smrt. Istaknuo je važnost jasnoće roditeljskog opredjeljenja za takvog čovjeka u vlastitom životu, u braku, obitelji, javnom životu, i kazao da on može biti uspješan kod njihove djece samo ako sa školom  surađuju na njegovu ostvarenju.

Na temelju dnevnog evanđelja o Isusovu pozivu učenicima da ljube i neprijatelja, biskup je protumačio koje posljedice za naš život ima prihvaćanje njegova načina ostvarivanja čovjeka. Ilustrirao je to na primjeru nastojanja američkog predsjednika ovih dana da se ratni sukob u Siriji rješava silom oružja, i s druge strane evanđeoskog zauzimanja pape Franje da se odbaci oružje i nasilje, da sukobljene strane stupe u dijalog, te u međusobnom prihvaćanju, poštovanju i suradnji porade na zajedničkom dobru. Naglasio je kako se snaga ljubavi očituje u milosrđu, dobroti, poniznosti, praštanju, na što poziva sveti Pavao u današnjem ulomku iz Poslanice Kološanima. Dodao je, da bez tih dimenzija naše srce i pamet ostaju pomračeni mržnjom koja kuje osvetu. „Svi koji su isključili navedene dimenzije ljubavi, sveli su čovjeka na suho, te se on poput nasukane lađe zbog nedostatka vode zaustavio u svojoj plovidbi prema cilju“ – zaključio je biskup i pozvao prisutne da se zbog vlastitog dobra, dobra djece, naše sadašnjosti i budućnosti vjerom otvaraju Isusu Kristu, koji je pobijedio smrt upravo ljubavlju, praštanjem i milosrđem. Potaknuo je roditelje da ne budu nesvrstani promatrači s obzirom na čovjeka u Hrvatskoj i svijetu, nego aktivni sudionici u stvaranju javnog mnijenja o njemu na temelju evanđeoskog svjetla i tako budu promicatelji civilizacije ljubavi.

Prvo i drugo čitanje kao i molitve vjernika čitali su djelatnici Škole, roditelji i učenici, a misno je slavlje uveličao glazbeni zbor učenika Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem profesorice glazbe Ljube Šolić, uz glazbenu pratnju maestra Alena Kopunovića Legetina.

Na koncu je biskup Antun zazvao Duha Svetoga na učenike, njihove roditelje i djelatnike Škole, uputivši Gospodinu molitvu za još jednom uspješnom školskom godinom, te je svima udijelio svoj pastirski blagoslov.

VIŠE FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJIPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 13. 9. 2013.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju