preskoči na sadržaj

Molitveni susret djelatnika požeške i šibenske Katoličke osnovne škole u Karlovcu

U utorak, 18. lipnja djelatnici Katoličke osnovne škole otputovali su na hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Sveti je Josip zaštitnik naše domovine, ali i šibenske i požeške katoličke škole. Upravo se zbog tih činjenica odlučilo krenuti na hodočašće baš u ovo Svetište. Djelatnici obje škole na put su krenuli u ranim jutarnjim satima, a na cilj su nešto ranije stigli Požežani koje su u Svetištu dočekali ljubazni domaćini na čelu s upraviteljem Svetišta vlč. Alojzijem Burjom. Nakon nekoliko ugodnih riječi pozdrava, stigli su i Šibenčani te je program zbližavanja s Isusom, sv. Josipom, ali i jednih s drugima mogao početi.

Susret je započeo svetom misom, u spomenutom Svetištu, koju je predvodio tajnik šibenskog biskupa Ivasa don Roko Glasnović, a koncelebrirali su ekonom Šibenske biskupije don Božo Škember te ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi vlč. Ivica Žuljević. Prvo je čitanje čitala naša vjeroučiteljica Jasna Krstanović, a drugo učiteljica Lucija Lucić, dok su molitve vjernika predvodili učitelji i djelatnici iz Šibenika. Don Roko je u homiliji progovorio o sv. Josipu, njegovoj vjeri i hrabrosti. Rekao je da sveti Josip nije samo po nekakvoj hijerarhiji jedan od najvećih svetaca, nego po tome što je bio odabran od Boga da bude Isusov ovozemaljski otac i zaštitnik kao i zaručnik Bogorodice Marije. Progovorio je o današnjim obiteljima, njihovim brigama i strahovima te je svima poručio da se ne boje biti sveti Josip svoga vremena. Na završetku misnog slavlja vlč. Žuljević predvodio je molitvu Litanija sv. Josipu.

Nakon molitve djelatnici naših dviju katoličkih škola posjetili su staru gradinu Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske. Premda je nastao mnogo ranije, prvi put se spominje tek 1339. godine u povijesnim crkvenim spisima, a od 14. st. njime gospodare različite plemičke obitelji. Posebno se ističu Frankopani u čijem je vlasništvu dobio i svoj današnji izgled renesansnog kaštela s gotičkim elementima. Stari grad je kroz povijest promijenio brojne uloge, te je prošao razne transformacije i obnove, a danas predstavlja atraktivno turističko izletište, te pruža mogućnost obilaska unutrašnjosti, penjanja na vidikovac i posjeta muzejskoj izložbi u najvišoj kuli. U njemu je postavljena i stalna izložba, a s vidikovca se pruža pogled na cijeli grad i okolicu.

Nakon ručka i ugodnog druženja gdje je ravnateljica Katoličke osnovne škole u Šibeniku s. Mandica Starčević prigodnim darom još jednom pozvala Požežane u posjet Šibeniku, susret je nastavljen obilaskom prekrasne franjevačke crkve Presvetog Trojstva i karlovačkog franjevačkog samostana koji posjeduje bogatu galeriju umjetnina i crkvenih predmeta koji datiraju od prije nekoliko stoljeća. Stoljeća franjevačkog življenja i djelovanja u samoj povijesnoj jezgri grada Karlovca, trajna obnova i izgradnja, stvaranje kulture i ljepote, učinila su od franjevačke crkve i njihova samostana u Karlovcu spomenar povijesti grada i riznicu hrvatske kulturne baštine. Već i sam graditeljski sklop franjevačkog samostana i crkve kao i povijesno slojevito i graditeljski vrijedno djelo,jedan je od najvrednijih spomenika grada Karlovca. Nastajao je kroz tri i pol stoljeća gradnje, pa u svojem tlocrtu i arhitektonskim detaljima, a posebno u umjetničkoj opremi svojih prostora nosi sva stilska obilježja, od renesansnih  vremena, do ranog i zrelog baroka, od i klasicizma i kasnog romantizma do suvremenih umjetničkih izraza. Franjevački samostan sa crkvom Presvetoga Trojstva uz vojne palače na središnjem gradskom trgu oblikuje i danas skladnost, arhitektonsku i spomeničku vrijednost povijesne jezgre grada Karlovca. Unutrašnjost crkve, crkvena lađa sa prizidanim joj pokrajnjim kapelama, bogato oslikana motivima iz evanđelja, likovima i događajima iz života svetaca, uz bogatu dekoraciju sakralne inspiracije, prava riznica vrijednih umjetnina i djela umjetnog obrta od kojih neka spadaju u najvišu spomeničku kategoriju.

Po završetku obilaska ovog kulturnog bogatstva, prepuni dojmova djelatnici katoličkih škola krenuli su svojim kućama, put juga i istoka, uz čvrsto obećanje kako zajednički susreti više neće biti rijetkost.
 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 19. 6. 2013.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju