preskoči na sadržaj

Dođi, Duše Sveti!

Na početku nove školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je 5. rujna slavlje zaziva Duha Svetog u požeškoj Katedrali, na kojem su sudjelovali učenici i djelatnici požeške Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole a pridružili su im se i predstavnici drugih gradskih škola. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Želimir Žuljević, ravnatelj požeškog Kolegija, Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda, vjeroučitelji navedenih škola Marijan Pavelić i Ivica Bošnjak te drugi svećenici.


Pozdravljajući nazočne, biskup je rekao kako su učenici od svojih učitelja i roditelja već čuli što je potrebno učiniti na početku nove školske godine, ali da želimo još zazvati snagu Duha Svetoga da im srce obdari sposobnošću razumjeti, radovati se, voljeti, biti marljivi i strpljivi.

U homiliji, na tragu naviještenog evanđeoskog ulomka, u kojem Isus u kući Šimuna Petra ozdravlja njegovu bolesnu punicu, biskup je protumačio djeci kako nam u stanju tjelesne bolesti može pomoći liječnik primjerenim lijekom, ali da nema onoga tko bi nas mogao osloboditi od tjelesne smrti. No, nastavio je, svatko od nas je više od tjelesnosti, više od odjela koje je obukao, više od onoga što je pojeo, više od znanja koje je usvojio. Ono što je više od našega tijela, to je naša neponovljiva i jedinstvena osoba, duhovna sastavnica našega bića. Biskup je istaknuo kako je važno cjelovito misliti o sebi, ne samo tjelesno, nego i duhovno, te djelovati tako da ne umremo u srcu.

Nadovezujući se na naviješteno prvo čitanje u kojem sv. Pavao tumači Korinćanima kako čovjek može biti tjelesan i duhovan, biskup je ustvrdio da je tjelesan  onaj čovjek koji se prepustio sebičnosti, zloći, lijenosti, pokvarenosti, mržnji. Postoji mogućnost da budemo više od tjelesnoga, da živimo vrijednosti duha. Spomenuo je kako sv. Pavao tumači da je Isus Krist moćan kao nitko drugi jer je pobijedio Zloga i smrt, te može snagom svoga Duha  ući u dubinu našega bića i iznutra nas liječiti od ranjenosti zlom, osposobiti za ljubav, praštanje, milosrđe, dobrotu, plemenitost. Zaključio je kako je ozdravljenje Petrove punice od groznice znak da nas je on moćan izliječiti na razini duha, te da o tom svjedoči evanđeoski izvještaj o Isusovu istjerivanju zloduha iz ljudi.

Učenike koji su krenuli u prvi razred biskup je upitao, jesu li izmjerili koliko su  visoki u centimetrima te da to isto učine na kraju osnovnoškolskog obrazovanja, kako bi utvrdili koliko su tjelesno narasli kroz to vrijeme. No, upozorio ih je na riječi sv. Pavla o sijanju Božje riječi u našem srcu, i na tvrdnju da smo njiva i građevina Božja, te da možemo Božjom pomoći izrasti u velike ljude. Zapamtite, naglasio je biskup učenicima, centimetrima ste visoki, a po onome što se događa u vašem srcu, možete biti veliki ljudi.

Podsjetio je kako danas slavimo spomendan sv. Majke Terezije, žene koja je bila velika, ne po svojoj tjelesnosti, niti po velikoj školi, bogatstvu, ili nekoj drugoj izvanjskoj moći, nego po onome što je snagom Božjom izraslo u njezinom srcu. Otvarajući svakodnevno svoje srce Bogu u molitvi, bila je zahvaćena snagom njegova Duha, postala moćna ljubiti, služila bolesnicima, umirućima, siromašnima, postala velika. Biskup je poželio učenicima, da dok nastoje rasti u znanju ove školske godine, njihovi učitelji, vjeroučitelji i roditelji posiju u njihova srca i blizinu Božju. Pozvao ih je na svakodnevnu molitvu, otvaranje srca Bogu, da po njemu ono što je u njima posijano, može rasti, te postanu – ne samo ljudi velikog znanja – nego ponajprije osobe velike duhom koje pomažu drugima, da i oni u toj Božjoj snazi budu veliki.

Na svršetku misnog slavlja biskup je ohrabrio učenike rekavši da im se ništa ne može dogoditi dok su Božji. Pozvao ih je da prolazeći kroz različite životne situacije, trajno Bogu svjedoče koliko su njegovi i koliko žele od njegove snage živjeti.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 6. 9. 2018.

Natječaji i ponude

OBAVIJESTI

AKTIVNOSTI TIJEKOM DOŠAŠĆA

* četvrtak, 6.12.2018. - Večer matematike sa sv. Nikolom;
* nedjelja, 16.12.2018. - Od Kalvarije prema Sokolovcu - izlet "Pegaz"
* utorak, 18.12.2018. - Advent u Požegi "Učenička zadruga Sv. Josip";
* četvrtak, 20.12.2018. - Božićna priredba u 18h;
Tijekom adventskog vremena u školi će se organizirati različite karitativne
radionice u svrhu prikupljanja pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

PLAN I PROGRAM DUHOVNOG ODGOJA

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju