preskoči na sadržaj

Svojim sudjelovanjem na misi na Cvjetnicu učenici, djelatnici i roditelji pokazali svoju pripadnost Isusu i Biskupiji

Na Cvjetnicu, 25. ožujka središnje misno slavlje predvodio je biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s kanonicima i svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova. Slavlje je započelo ispred crkve sv. Lovre, gdje je biskup u pozdravu podsjetio okupljeno mnoštvo vjernika, među kojima su bila brojna djeca iz naše Škole, kao i njihovi roditelji i djelatnici, da se procesijom u Katedralu želimo spomenuti Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem, posvjedočiti svoju odanost i zahvalnost Božjem djelu ljubavi očitovanom u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, i pozvao sve nazočne, napose djecu na klicanje Isusu Kristu pobjedniku nad smrću, te na molitvu da i oni budu dionici te pobjede.


U homiliji biskup Antun je s nazočnom djecom zapodjenuo razgovor o patnji i trpljenju, upitavši ih jesu li razumjeli razloge zašto je Isus trpio. Polazeći od našega ljudskog iskustva, ustvrdio je da u patnji i trpljenju postoji nešto što je teško, ali može ujedno biti duboko i lijepo. Istaknuo je da postoji trpljenje koje je naravna posljedica naše prolaznosti, tjelesne bolesti i smrti.  Rekao je da postoji k tome duhovno trpljenje koje je uzrokovano uvredom, ružnom riječju ili ponižavanjem. Kad duša trpi, to je teže nego li je tjelesno trpljenje. I konačno, kazao je biskup, postoji trpljenje koje je povezano s ljubavlju osobe koja druge voli i živi za njih, kao što je to ljubav majke prema svojoj djeci. Ustvrdio je da je to trpljenje zbog žrtve ljubavi posebno snažno, uvodi u neku dubinu našeg postojanja i ispunja smislom. 

Kad majka  trpi zbog svog djeteta, to je velika ljubav. Jednako tako velika je ljubav kad hrvatski branitelj trpi za slobodu svoje domovinu, ali kad Bog trpi za ljude i ne želi dopustiti da budu žrtvama zla i smrti, to je najveća ljubav, istaknuo je biskup. Podsjetio je sudionike slavlja da je upravo ta velika Božja ljubav za nas razlog zbog kojeg se okupljamo oko Isusova križa, i slavimo spomen na njegovo trpljenje, jer je Bog u Isusu Kristu očitovao da su mu ljudi toliko dragocjeni te je radi njih prihvatio trpljenje kako bi pobijedio njihovu smrt. Kazao je kako je to dobro shvatio pod križem rimski satnik, kad je uskliknuo da je Isus uistinu Sin Božji, te da je svrha današnjeg navještaja Isusove muke, da mu se i mi pridružimo te obnovimo svoju vjeru u njegovu ljubav kao smisao našega života. 

Na koncu misnog slavlja biskup je zahvalio djeci, osobito odjevenoj u narodne nošnje, što su svojim sudjelovanjem u ovo slavlje unijeli svoju dječju vjeru, sabranost i radost. Potaknuo ih je da ponesu svojim kućama blagoslovljene maslinove grančice i stave ih na vidljivo mjesto, da ih zataknu za križ, kao podsjetnik na ono što su danas posvjedočila i znak njihove zahvalnosti Isusu Kristu za ljubav koju im je očitovao svojom mukom i smrću na križu. Pozvao ih je da sudjeluju u obredima Svetog trodnevlja, poželjevši da ono svima budne plodno.

Po završetku misnog slavlja, velik se broj vjernika okupio oko štanda Katoličke osnovne škole koja je i ove godine ponudila rukotvorine učenika u humanitarne svrhe, a učenice u narodnim nošnjama pod vodstvom vjeroučiteljice Jasne Krstanović predali su preč. Ivici Žuljeviću uskrsnu čestitku i prigodan poklon za oca biskupa.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 26. 3. 2018.

Natječaji i ponude

OBAVIJESTI

PLAN I PROGRAM DUHOVNOG ODGOJA

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju