preskoči na sadržaj

Kateheza "Ranjeno očinstvo i ranjeno majčinstvo"

U organizaciji Centra „Za život i obitelj“ Požeške biskupije i Katoličke osnovne škole u Požegi, 23. studenog 2017. održana je kateheza za očeve i majke na temu „Ranjeno očinstvo i ranjeno majčinstvo“. Katehezu su održali  vlč. mr. Ivica Bošnjak duhovnik Katoličke osnovne škole u Požegi i Ana Matković, psihologinja i voditeljica Centra „Za život i obitelj“ Požeške biskupije.


Na samom početku, voditeljica Centra „Za život i obitelj“ Ana Matković, istaknula je kako kateheza ima za cilj  osnažiti očeve i majke u njihovom življenju poslanja kako u obitelji, tako i u Crkvi i društvu te ukazati kako su patnje i rane sastavni dio života i da postaju spasonosne ako ih predamo Stvoritelju. U prvom dijelu kateheze, vlč. mr. Ivica Bošnjak je ukazao na Boga Stvoritelja kao izvor majčinstva i očinstva, koji u sebi ujedinjuje najljepše od očinstva i majčinstva (autoritet, dobrotu i nježnost). Istaknuo je kako jezik vjere crpi iz ljudskoga roditeljskoga iskustva, jer su roditelji, kao suradnici ljubavi Boga stvoritelja, na neki način prvi Božji predstavnici svome djetetu. No, ljudsko iskustvo pokazuje također da su roditelji pogrešivi i da mogu izobličiti očinski i majčinski lik. Zato treba imati na umu da Bog nadilazi ljudsko očinstvo i majčinstvo, iako im je on izvor i mjerilo: Nitko nije otac kao što je Bog. (KKC).

Psihologinja Ana Matković, progovorila je kako su ranjenosti tijekom ovog života  neminovnost, bilo da ih sami doživljavamo, bilo da ih, svjesno ili nesvjesno, nanosimo drugima. Navela je kako o čovjekovoj ranjenosti (povredama koje se događaju u čovjeku, a nisu pristupačne vanjskim osjetilima) progovara Papa Ivan Pavao II, u svojoj enciklici Salviciti doloris, navodeći kako je patnja nešto šire od bolesti, nešto složenije i dublje ukorijenjeno u samu ljudsku narav. Navodeći rezultate psiholoških i neuroloških znanosti o negativnim reakcijama i posljedicama izranjenosti, istaknula je kako je za ispravno življenje svojeg očinstva i majčinstvo važno moći prepoznati vlastite boli, rane i slabosti. 

Kroz pitanja, o kojima su sudionici promišljali u radu u skupini, potaknulo ih se da zarone u svoju nutrinu i kroz taj korak pokušaju uočiti što njih osobno ranjava i boli. Kako su sudionici bili podijeljeni u tri skupine, voditeljima se priključila i psihologinja Silvija Crnković.

  Po završetku rada u skupinama, vlč. mr. Ivica Bošnjak, kroz iskustvo jednog čovjeka, ukazao je kako je u liječenju ranjenosti važna spremnost na prihvaćanje žrtve te spremnost na opraštanje uz Gospodina. Završnom molitvom ukazalo se kako su na Isusovom križu sve naše rane – tjelesna, duhovne i duševne - iscijeljene, iskupljene i osmišljene.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 28. 11. 2017.

OBAVIJESTI

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju