preskoči na sadržaj

Maslinovim grančicama i cvijećem pozdravili Sina Davidova

U Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, 9. travnja središnje slavlje u Požegi predvodio je dijecezanski biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s članovima Stolnog kaptola te svećenicima iz biskupijskih središnjih ustanova i Župe sv. Terezije Avilske. Slavlje je započelo ispred crkve sv. Lovre, gdje je biskup okupljeno mnoštvo pozdravio riječima: Draga braćo i sestre! Cvjetnica je, ili Nedjelja Muke Gospodnje. Sve vas od srca pozdravljam, ali na poseban način vas, djeco, vaše roditelje i učitelje te sve druge koji vas vole i prate u vašem životu, a ovdje su s nama. Danas ste nam vi važni, kako biste nam poput one djece koja su klicala Isusu kad je ulazio u Jeruzalem, svojim glasom, a još više svojim srcem pomogli svima što snažnije klicati Isusu Kristu i posvjedočiti mu koliko ga volimo.


U homiliji biskup Antun je djecu upitao jesu li čula da postoje ljudi koje zovemo dragovoljcima Domovinskog rata. Pojasnio je da je dragovoljac onaj čovjek koji je sâm, slobodno odlučio učiniti nešto dobroga za druge. Kad je u ratu naša Domovina bila napadnuta, oni su se sami, bez ičije prisile založili u obrani domova, ljudi, naše slobode i pri tom bili spremni položiti svoje živote. Podsjetivši da su u obrani Domovine mnogi dragovoljci doista i položili svoje živote, biskup je naglasio našu dužnost da takvim ljudima budemo zahvalni i da im iskazujemo poštovanje. 


Ustvrdio je kako smo u evanđeoskom navještaju čuli izvještaj o jednom Božjem dragovoljcu, Sinu Očevu koji je želio slobodno položiti svoj život za nas, da nas obrani, ne od onih koji nama hoće porušiti kuće ili nas prognati, nego od zla i smrti. Ako smo zahvalni onima koji su nas u ratu nastojali spasiti i obraniti, kako li tek trebamo biti zahvalni Isusu Kristu koji je dragovoljno stao na onu granicu koju zovemo smrt, kako bi nas obranio da ne budemo njezina žrtva, rekao je biskup. Poručio je djeci kako je radi toga veoma važno da budu Isusovi prijatelji, da druguju s njime, i da mu zajedno sa svima nazočnima u Katedrali budu zahvalni za ono djelo koje je za nas učinio. Izrazio je radost što neka od nazočne djece idu u Katoličku osnovnu školu i Gimnaziju te ondje uz predmete koji se uče i u drugim školama, otkrivaju kakva je veličina čovjek kad je za njega utjelovljeni Sin Božji položio život, te se tako uče poštivati svakog čovjeka. 


Podsjetivši da je sv. Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, Cvjetnicu proglasio Danom mladih upravo zato što su djeca i mladi klicali Isusu kad je ulazio u Jeruzalem, ali i zato što oni imaju posebnu sposobnost srca kojom mogu razumjeti duboke istine o nama ljudima, objavljene u Isusu Kristu, tragaju za njima i žele od njih živjeti. Poželio je da svi nazočni u Katedrali, bez obzira na godine života, budu mladi po svom otvorenom srcu, željnom Božje blizine i dara Božjega u Isusu Kristu, te da takvu mladost posvjedoče svojim sudjelovanjem u svetim obredima vazmenog Trodnevlja. 
Na koncu misnog slavlja biskup je nazočnoj djeci i mladima čestitao Dan mladih, potaknuvši ih da s ovoga slavlja svojim kućama ponesu blagoslovljene maslinove grančice i zataknu ih za križ u svojim sobama, kako bi ih one podsjećale na djelo koje je Isus Krist svojom smrću izvršio za nas. Poželio je svima Cvjetnicu ispunjenu Božjim mirom, a cijeli Sveti tjedan duhovno bogatim po sudjelovanju u svetim slavljima. 

Po završetku misnog slavlja otac biskup Antun posjetio je štand Katoličke osnovne škole koji je bio smješten ispred Katedrale, a na kojemu su učenici izložili svoje radove s uskršnjim motivima te ih ponudili vjernicima uz određenu naknadu humanitarnog karaktera.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vjekoslav Marić   datum: 10. 4. 2017.

Natječaji i ponude

OBAVIJESTI

PLAN I PROGRAM DUHOVNOG ODGOJA

OVO JE MOJA ŠKOLA

 

 

VREMENIK PISANIH PROVJERA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

RASPORED ZVONJENJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

ODGOJNO-OBRAZOVNI PROJEKT

KRITERIJE VREDNOVANJA MOŽETE VIDJETI KLIKOM NA SLIČICU

 

  Link za pristup e Dnevnicima preko sustava eGrađani

https://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava 

POPISI UDŽBENIKA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

OBAVIJEST OSMAŠIMA I NJIHOVIM RODITELJIMA O UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE

Poštovani, sve informacije vezane uz upis u 1. razred srednje škole možete pronaći na web stranici upisi.hr.

 

MULTIMEDIJA

OVO JE KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA U POŽEGI

UČENICI KATOLIČKIH ŠKOLA O BRAKU

ČESTITKA RODITELJIMA OD 2.A

ČASNA BLANCHE U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U POŽEGI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017.

Sretno Valentinovo

SVJETSKI DAN TELEVIZORA

DAN KRUHA

MOJA MAMA

MAJČIN DAN

ZBOR MLAĐEG UZRASTA NA 59. GLAZBENIM SVEČANOSTIMA

BORAVKAŠI SVOJIM OČEVIMA

NASTUP NAŠEG ZBORA U VARAŽDINU


Tražilica

FACEBOOK


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Vijesti sa svih strana

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Korisne stranice

preskoči na navigaciju